Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulansesjåfør hadde fortid i Boot Boys

Den ene av de to ambulansesjåførene i Sofienbergparken har en fortid i ei nynazistisk ungdomsgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): VG skriver i dag at en av de to ambulansesjåførene som er under etterforskning har en fortid i den nynazistiske grupperingen Boot Boys.

Han skal som 20-åring ha vanket i dette miljøet i Hokksund, noe som bekreftes av tidligere Boot Boys leder Ole Krogstad.

- Han var med i en periode, sier Krogstad til VG.

Nynazistisk miljø

Boot Boys var i sin tid et av de tøffeste nynazistiske miljøene i Norge, og har fostret ledere som den flere ganger straffedømte Terje Sjølie.

Også Ole Nicolai Kvisler, som er dømt for drapet på Benjamin Hermansen i 2000, ble ansett som en lederskikkelse i Boot Boys. Han kom fra det nynazistiske miljøet på Nordstrand i Oslo, som hadde tette bånd til Hokksund-miljøet.

Hokksund var hovedstaden for den høyreekstreme organisasjonen som ambulansesjåføren skal ha vært en del av. Dette miljøet ble etter hvert sprengt, og myndighetene satte store ressursser på å hjelpe ungdommene ut av miljøet.

Ambulansesjåføren skal ha vært en av dem som fikk hjelp til å komme seg ut av Boot Boys.

FÅR REFS: De to ambulansesjåførene fikk kraftig kritikk av fylkeslegen i Oslo og Akershus i går. Nå kommer det fram at den ene har vanket i et nynazistisk miljø. Foto: SCANPIX
FÅR REFS: De to ambulansesjåførene fikk kraftig kritikk av fylkeslegen i Oslo og Akershus i går. Nå kommer det fram at den ene har vanket i et nynazistisk miljø. Foto: SCANPIX Vis mer

- Behandler alle likt

- Hvem jeg har kjent eller vært på fest med gir meg ingen fortid å skrive om. Jeg har kjørt over 10000 pasienter uten en eneste klage. Jeg behandler alle likt, sier ambulansesjåføren.

Ingen av de to sjåførene som var involvert da Ali Farah ble forlatt blødende og forslått i Sofienbergparken er blitt innklaget til Helsetilsynet tidligere.

I går  felte fylkeslegen i Oslo og Akershus en knusende dom over ambulansepersonellets opptreden, som blir beskrevet som "klart diskriminerende oppførsel og som kan forstås med rasistiske overtoner."

Bare en av de to ambulansesjåførene hadde autorisasjon som helsepersonell.

Ingen av de to kjører ambulanse i dag.

Den ene er tatt ut av tjeneste så lenge saken er under etterforskning, mens den andre er ute i permisjon. Han skulle egentlig reise til Bosnia med Forsvaret, men ble suspendert da denne saken kom opp.

Ord for ord

Helsetilsynets rapport avdekker ord for ord hva som skal ha blitt sagt på åstedet etter at Ali Farah ble lått ned.:

«Ambulanse: Når han miger meg på beina, der går grensa, uansett hvor hardt slag og tenna hans er gått ut.
(...)
AMK: Men politiet tar seg av ham.
Ambulanse: Ja, urinerer på ambulansepersonell.
AMK: Det er koselig.
(...)
Ambulanse: Men det er greit, han var kaldsvett og bleik, og om han har slått bakhue når han har gått i bakken, og han har hatt cerebralt... det, han kaldsvetta og lå der og ynka seg alt mulig sånn, og plutselig reiste han seg opp og pissa på oss da, men politiet var også inneforstått med at det var et ordensproblem, at vi vil ikke ha han i bilen når han på pisser på meg på gjørs...»

Ullevål sykehus var tidlig ute og beklaget sjåførenes ordbruk på stedet. Likevel retter fylkeslege Petter Schou en flengende kritikk mot språkbruken som kommer fram i loggen.

Advarer mot subkulturer

Fylkeslegen advarer også Ullevål sykehus mot å la det utvikle seg en subkultur blant ambulansesjåførene, som har en tøff hverdag.

Både de to ambulansesjåførene og de to politimennene på stedet er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker, som sammen med Statens helsetilsyn skal vurdere om det bør tas ut tiltale i saken.

Fylkeslegen konkluderte i sin rapport med at ambulansepersonellet forlot en hjelpeløs person som hadde krav på hjelp, og gikk langt i å anbefale Statens helsetilsyn å gi påtale.

Dermed kan saken ende i retten.

Ny tilsynssak

Helsetilsynet har i tillegg valgt å opprette en egen tilsynssak mot en ansatt på AMK-sentralen, som nølte med å sende ambulanse til Sofienbergparken.

Dette har kommet fram under arbeidet med de tre andre tilsynssakene, der fylkeslegen har reagert på kommunikasjonen mellom legevakten og AMK (Akuttmedisinsk nødsentral/113).

Først da en lege kom inn i bildet forsto AMK-medarbeideren at det dreide seg om en alvorlig sak.

AMK-medarbeideren bruker selv argumentet om at Ali Farah skal ha tisset på ambulansen nærmest som et argument for at han ikke trenger hjelp.

Dermed tok det unødvendig lang tid før Ali Farah ble fraktet til Ullevål sykehus for undersøkelse.

FÅR REFS:</B> Ali Farahs bistandsadvokat, Abid Q Raja, ba i går sykehusdirektør Tove Strand om å gå av på grunn av rotet i ambulansesaken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media