Ambulansesjåfør midlertidig suspendert

En av ambulansesjåførene som er under etterforskning i Ali-saken, er midlertidig suspendert og får ikke reise til Bosnia med Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ene ambulansesjåføren som er under etterforskning etter at Ali Farah ble forlatt i Sofienbergparken får ikke reise ut med Forsvaret i morgen. Etter planen skulle nemlig mannen dra med Forsvaret og EU i tjeneste til Bosnia denne uka.

- Vi er kjent med at han skal reise. Derfor har vi pålagt ham å informere Forsvaret at han er under etterforskning både av politiet og Fylkeslegen, sa viseadministrerende direktør Erik Hope ved Ullevål universitetssykehus til VG i går.

Midlertidig suspendert

Forsvaret har nå vurdert saken til ambulansesjåføren, og avgjort at han skal suspenderes midlertidig, melder NTB. Ambulansesjåføren er anmeldt og under etterforskning av politiet for tjenesteforsømmelse. Han er også under granskning av Helsetilsynet etter å ha nektet å ta med seg den skadde og blødende Ali Farah som ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo for ei uke siden.

- Han er suspendert fra kontrakten sin inntil videre. Det ble tatt en helhetsvurdering av situasjonen, opplyser pressetalskvinne Birgitte Frisch i Forsvarsstaben til Dagbladet.no.

Frisch vil ikke utdype bakgrunnen for suspensjonen, men det er klart at anmeldelsen av mannen har vært et tema. Mannen er informert om suspensjonen.

Sikkerhetsklareringen vurderes

Pressetalsmann i Forsvarsstaben, major Christian Øverli, uttalte seg på generelt grunnlag om slike saker til Dagbladet.no tidligere i dag. Han forteller at det vil tas en vurdering på om personen skal miste sikkerhetsklareringen i Forsvaret, noe som betyr at han ikke vil kunne ha noen videre ansettelse der.

UNDER ETTERFORSKNING: Spesialenheten for politisaker skal etterforske både ambulansesjåførene og politimennene etter episoden i Sofienbergparken for en uke siden. Foto: CAROLINE DREFVELIN
UNDER ETTERFORSKNING: Spesialenheten for politisaker skal etterforske både ambulansesjåførene og politimennene etter episoden i Sofienbergparken for en uke siden. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

- Det som er viktig er at den som er satt under granskning eller er under etterforskning melder fra til Forsvaret. Dette er snakk om et tillitsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Deretter må det vurderes om den aktuelle personen er fysisk og psykisk skikket til å dra ut. Her vil det bli et spørsmål om sikkerhetsklareringen, sier Øverli til Dagbladet.no.

Han understreker at en anmeldelse ikke automatisk fører til inndragning av sikkerhetsklareringen.

Frisch opplyser at ambulansesjåføren ikke har mistet sikkerhetsklareringen, men at det også er en side av saken som er under vurdering framover. Det er ikke klart når det vil komme noen videre avgjørelser om saken.

- Når tiden er inne, og vi har hentet inn flere opplysninger om saken, vil vi ta en ny vurdering, sier hun.

Tøff uke

Den siste uka har vært tøff for de to ambulansesjåførene.

Nå har Riksadvokaten bestemt at også ambulansefolkene skal etterforskes av Spesialenheten for politisaker, skriver Aftenposten.no.

Dette gjøres fordi Oslo-politiet er inhabile i saken. Etterforskerne skal finne ut om ambulansefolkene brøt helsepersonellovens bestemmelser om hjelpeplikt da de nektet å ta med seg den skadde småbarnsfaren i ambulansen.

Vekkes ikke likevel

Ali Farahs tilstand er fortsatt uavklart. Han skulle etter planen vekkes opp av kunstig koma i dag, men blir nå liggende i respirator i hvert fall til onsdag.

Tilstanden til den 37-årige småbarnsfaren er forverret siden mandag. I tillegg til hjerneblødning og brudd på hodeskallen har han fått komplikasjoner i form av dobbeltsidig lungebetennelse.