- Ambulansesjåfør satte liv i fare

Fikk sparken da han nektet å rykke til trafikkulykke.

NEKTET UTRYKNING: Sentralsykehuset i Østfold, Fredrikstad. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NEKTET UTRYKNING: Sentralsykehuset i Østfold, Fredrikstad. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Årsaken til avskjeden var en hendelse der [NN] nektet å rykke ut på rød tur (alvorlig bilulykke på E18) i indre Østfold», står det i sakspapirene fra mai i år.

I dokumenter, som Dagbladet har fått tilgang til, redegjør den tidligere sjefen til  ambulansesjåføren for grunnen til han ble avskjediget.  Mannen var ansatt ved Sykehuset Østfold, i Fredrikstad.

Mannen skal ha erkjent forholdet, og har tidligere fått skriftlig advarsel for det hans tidligere sjef omtaler som «utilbørlig opptreden i tjenesten».

- Setter pasientsikkerheten i fare I dokumentet konkluderer sykehuset med at mannen har satt liv i fare, og at manglende respons kan få alvorlige konsekvenser for pasientene.

«Sykehuset Østfold som arbeidsgiver kan ikke ha tillit til helsepersonell som gjennom sin atferd og holdninger bevisst setter pasientsikkerheten i fare», står det i brevet.

Ambulansesjåføren er kontaktet, men ønsket ikke å svare på Dagbladets henvendelser.

«Sykehuset Østfold setter spørsmålstegn ved om [NN], ut fra de erkjente forhold, kan inneha slik tillit fra samfunnet, som er en forutsetning for autorisasjonen som helsepersonell», skriver sykehuslederen til Fylkesmannen i Østfold.

Sykehuset Østfold kunne ikke kommentere saken ytterligere.

- Da dette er en pågående personalsak, har vi ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Odd Petter Nilsen, sjef for kommunikasjon og samhandling ved Sykehuset Østfold.

- Svært uvanlig Hans Martin Aase er leder for faggruppen for prehospitale tjenester, fagforeningen til ambulansesjåførene. Han sier at ordrenekt skjer veldig sjelden.

- Det er svært uvanlig å nekte å rykke ut til en trafikkulykke, men jeg kjenner ikke til hva som ligger bak denne saken. Du har et stort ansvar som ambulansesjåfør, og man rykker ut når man får beskjed om det, sier Aase.

En debatt som har vært oppe blant ambulansesjåførene er knyttet til oppdrag som kommer ved vaktbytte. På Oslo universitetssykehus har faggruppen anbefalt å lage nye interne prosedyrer, ifølge Aase.

- Akuttmedisinsk sentral har siste ordet, så med mindre du blir akutt syk på jobb, har du har plikt til å yte øyeblikkelig hjelp som helsepersonell, men jeg opplever at sjåførene er særdeles pliktoppfyllende, sier han.

Mannen har ikke klaget på vedtaket.