Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulansesjåføren Dennis ble sjokkert over folks oppførsel på ulykkessted. Nå slår han alarm: - Uforståelig

Reagerer på folks nysgjerrighet: - Uforståelig.

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg ble i dag kalt ut til en ambulansetur til en kritisk syk borger midt på central plads i København (på grunn av min taushetsplikt kan jeg ikke gå nærmere inn på omstendighetene). Bakgrunnen for innlegget mitt er den skremmende mangelen på empati og respekt vi blir møtt med på ulykkesstedet.»

Slik starter innlegget til ambulansesjåfør Dennis Thorbech Christensen, som tar et oppgjør med folk på sin Facebook-profil. Han ble nærmest hindret i å gjøre livreddende arbeid, fordi folk var så nysgjerrige.

«Jeg er klar over at blå lys alltid vil tiltrekke oppmerksomhet. Men at man gjentatte ganger blir forstyrret i å utføre livsviktig behandling fordi folk ønsker å se, snapchatte, blande seg i behandlingen eller spørre om «hva som skjer» og «kan vi se ham» (altså den syke borgeren) er for meg uforståelig», skriver Christensen videre.

Han forteller til dansk TV 2 at det var personer fra alle samfunnslag som oppførte seg slik. Både eldre ektepar, unge og barnefamilier var representert. Det gikk så langt at politiet ble tilkalt til stedet.

«Etter gjentatte oppfordringer til folk om å forlate stedet, blir min makker nødt til å flytte ambulansen for å skjerme. Da det ikke lyktes, måtte vi tilkalle politiet - kun for å holde folk unna (jeg tipper de to politifolkene også hadde andre ting å gjøre). Dermed tapte vi verdifull tid på alt annet enn pasienten», skriver han.

Bønn til folk

Innlegget har blitt delt mer enn 4 600 ganger, og nesten 10 000 personer har reagert på det.

«Jeg begriper ikke at respekten for uniformert personell, men i like høy grad medborgere, kan være så lav. I løpet av de sju årene jeg har kjørt ambulanse er dette fenomenet blitt verre, og jeg hører det samme fra mine eldre kolleger», står det å lese.

Christensen kommer derfor med en bønn til folk: Dersom du passerer et ulykkessted og ikke umiddelbart kan hjelpe, gjør du ambulansearbeiderne en tjeneste ved å fortsette ferden.

«Om ikke for vår skyld, så iallfall for dem som er forulykket og deres pårørende. Det kan være dine kjære som ligger der i framtiden, og da vil du sette pris på at det ikke er dine nærmeste som ble dagens underholdning, mens de ligger der hjelpeløse og sårbare», skriver han.

Større problem

Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet, har også merket den skremmende utviklingen i Norge.

- Det har vært en utvikling med snapchat og bildetelefoner og slik ting, at alle skal ta bilde av det som skjer. Det er et større og større problem, sier Yttre.

Han peker blant annet på at politiets responstid på store deler av landsbasis er 45 minutter, og at lange bilkøer kan hindre nødetatene i å komme fram til ulykkessteder på veiene.

- Det kan nok være et problem, sier Yttre, som kommer med en oppfordring til det norske folk:

- Hvis dere kommer til et ulykkested og ikke kan hjelpe, så kjør videre. Da unngår nødetatene kø og kommer på plassen tidsnok. Hvis ikke kan det bli vanskelig å komme fram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!