Ambulansestreiken utvides fra mandag

Ambulansekonflikten trappes opp fra mandag. Da vil i alt 255 ambulansesjåfører i private selskaper være i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under konflikten kjører sjåførene øyeblikkelig hjelp. Streiken rammer derfor særlig hjemkjøring av pasienter fra sykehus, overføring av pasienter mellom sykehus og turer til og fra legevakt.

Sjåførene er organisert i Kommunalansattes Fellesorganisasjon (KFO) og Norsk Kommuneforbund. Meklingen med Terminaloperatørenes Landsforening/Diverse Transport brøt sammen natt til onsdag. Kommuneforbundet tok ut alle de streikende med en gang, 98 sjåfører. KFO tok ut 31 i streik fra onsdag, og utvider med ytterligere 126 fra mandag morgen.

De privatansatte ambulansesjåførene krever å tjene like mye som kollegene i offentlig sektor.

174 000 etter ti år

Med ti års ansiennitet tjener en offentlig ansatt ambulansesjåfør 187.300 kroner, mens en privat ansatt tjener 174.000 kroner. Vakt- og ulempetillegg kommer utenom, og kan komme opp i minst 20 prosent av årslønna.

- Sjåførene har en tøff jobb, særlig psykisk, men også fysisk. I distriktene er ambulansene som regel enmannsbetjente, sier forbundsleder Alf Ø. Bowitz i KFO til NTB.

Ambulansesjåførene vil stå på så lenge det er nødvendig, og de er godt motiverte, ifølge Bowitz. Han minner om at partene i en felles protokollførsel for to år siden var enige om at forskjellene mellom private og offentlig ansatte burde reduseres.

Restriktive

De streikende KFO-sjåførene er ansatt i selskaper i Troms, Nordland, Trøndelag og Hedmark.

Kommuneforbundet har tatt ut medlemmer i Odal, Elverum, Trysil, Otta, Eiker, Fauske, Nordland og Finnmark.

Streikeleder Anne Jønland i KFO sier at organisasjonen vil være restriktive når dispensasjonssøknader vurderes.

(NTB)