Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amdi Petersen fengslet for en måned

LOS ANGELES: Tvind-leder Mogens Amdi Petersen blir fengslet fram til 19. mars. Det ble resultatet av fredagens rettsmøte i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren mente at det var en reell risiko for at Tvind-lederen kom til å flykte. Rettsmøtet sluttet om lag 01.40 norsk tid natt til lørdag.

Mogens Amdi Petersen og seks andre ledere i Tvind-organisasjonen er siktet for å ha svindlet den danske statskassen for 35 millioner kroner.

Søkt statsborgerskap

Den amerikanske anklageren sa i retten at Amdi Petersen da han ble arrestert hadde opplyst at han hadde fast bopel i Zimbabwe, og at han hadde søkt om statsborgerskap i både Zimbabwe og Brasil. Dette var åpenbart opplysninger dommeren la vekt på i vurderingen om det var fare for at Amdi kom til å flykte.

Etter rettsmøtet i natt sa den danske visestatsadvokaten, Poul Gade, som er i USA, at avgjørelsen ble som han hadde regnet med.

Lite søvn

Da det ble klart at Amdi Petersen ikke ville bli satt fri mot kausjon, kom hans advokat, Robert Shapiro, med en rekke ønsker. Ett av dem var at Amdi Petersen ble flyttet tilbake til Metropolitan Detention Center i sentrum Los Angeles, hvor han satt umiddelbart etter at han ble arrestert natt til søndag forrige helg. De siste dagene har han sittet i Kern County Jail langt utenfor byen.

Ifølge stjerneadvokat Shapiro, har Amdi kun fått sju timers søvn etter at han ble arrestert. I Kern County Jail blir han blant annet vekket klokken to om natten for å bli kjørt til rettsmøtene i Los Angeles sentrum. Shapiro fikk medhold av dommeren i å flytte Amdi Petersen tilbake sitt opprinnelige fengsel.

Legeundersøkelse

Advokaten fikk også tillatelse til en legeundersøkelse av den svært utkjørte Amdi. Men en forespørsel om rettens tillatelse til at Tvind-lederen kunne ta mellom fem og ti telefonsamtaler om dagen, sa dommeren nei til. Amdi må klare seg med en daglig samtale til hver av sine to advokater.

Shapiro tok følelsesladede argumenter i bruk for å forsøke å overbevise dommeren om å sette Amdi på frifot. Han beskrev Tvind som en av de «mest humanitære organisasjoner» i verden, og hevdet at en halv million mennesker i Afrika var avhengige av at Amdi fikk fortsette sitt arbeid med å gi dem husly og legehjelp. Men dommeren mente altså at Shapiros argumenter ikke talte mot en fortsatt fengsling.

NTB

Hele Norges coronakart