Amelia Earhart sa at det skulle bli hennes siste vågestykke, hun fikk rett

I dag er det 75 år siden den siste radiomeldingen fra flydronningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før Amelia Earhart la ut på flyturen, som skulle gå rundt hele jorden, sa hun at det skulle bli henne siste vågestykke, det fikk hun rett i.

Den 2. juli 1937 kom det som skulle vise seg å være den siste meldingen fra Amelia Earhart og hennes navigatør Fred Noonan.

De fortalte at de ikke klarte å finne Howlandøya, der de skulle fylle drivstoff, og at hun hadde lite drivstoff i flyet, som var en Lockheed Electra. Etter det vet ingen hva som har skjedd med fly-ikonet.

Amelia Earhart var da på siste etappe av en flyvning rundt hele jorda, langs ekvator.

Teorier og rykter Earhart var ikke bare den første kvinnen som fløy alene over Atlanterhavet, men skreiv også flere bøker om sine reiser og var en forkjemper for kvinners rettigheter.

Etter flyturen i 1937 har verken hun eller navigatøren blitt funnet. En rekke teorier om hva som hendte dem, er blitt lansert - noen av dem svært fantasifulle.

Blant de mest kreative er at Earhart var amerikansk spion, sendt av president Franklin D. Roosevelt for å overvåke japanernes framrykking i Stillehavet.

Før verdensomflyvingen sa Amelia Earhart at det skulle bli hennes siste vågestykke. Det fikk hun helt rett i. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
Her blir Amelia Earhart hyllet i Londoderry i Nord-Irland den 22. mai i 1932. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
På dette bildet fra 14. januar 1935 klatrer Amelia ut av flyet sitt på flyplassen i Oakland i California. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
Foto: AFP PHOTO / FILES/NTBScanpix
Her sammen med navigatøren på reisen, fem år eldre Fred Noonan. Foto: AP Photo, File/NTBScanpix
Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
Foto: AFP PHOTO / FILES/NTBScanpix
Her er revet ved Nikamaroro i Kribati. Dette bildet er fra oktober 1937. Foto: REUTERS/TIGHAR/Eric Bevington/TIGHAR/Handout/NTBScanpix
Her er båten som i morgen forlater havna i Honolulu for å forsøke å finne svar. Foto: AP Photo/Oskar Garcia/NTBScanpix
Forskerne skal bruke samme typs sonar som fant Air France-flyet som forsvant i Atlanterhavet i 2009. Foto: AP Photo/Oskar Garcia/NTBScanpix

En annen versjon sier at Earhart overlevde turen, og at hun i hemmelighet ble brakt tilbake til USA, der hun resten av livet levde under dekkidentitet. Irene Craigmille Bolam måtte store deler av livet gjentatte ganger tilbakevise at hun egentlig var den berømte flypioneren.

Ny ekspedisjon Atter andre hevder at Earhart og Noonan måtte nødlande på eller ved den japansk-besatte øya Saipan, og at de døde i japansk fangenskap. Dette understøttes av flere øyenvitner. En utgraving på øya i 2004 frambrakte imidlertid ingen bein.

Den internasjonale gruppa for berging av historiske fly (TIGHAR) begynner i morgen sin tiende ekspedisjon for å forsøke å finne svar på hva som egentlig skjedde med Earhart.

Det har blitt gjennomført mange ekspedisjoner, flere av dem beordret av Franklin Roosvelt da han var president. Earhart og Noonan ble til slutt ble antatt død på havet.

TIGHAR jobber med en hypotese om at duoen om bord i flyet kom fram til Gardnerøya i Stillehavet, som nå heter Nikumaroro, og overlevde en stund etter de forsvant.

Ansiktskrem Nikumaroro var ubebodd da Earhart forsvant, og ligger omtrent 480 kilometer fra Howlandøya, der duoen skulle fylle bensin.

TIGHAR sender i år rundt 20 forskere fra Hawaii, som i ti dager skal undersøke både øya og revet vest for øya. De skal ha med seg sonarer, lik de som fant Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet i 2009.

Grunnen til at de leter på dette stedet er ting som har blitt funnet på øya, som en krukke med ansiktskrem, hælen på en kvinnesko og en bit Plexiglass.

LUFTENS DRONNING: Verdens mest berømte forsvinning er fortsatt et mysterium. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
LUFTENS DRONNING: Verdens mest berømte forsvinning er fortsatt et mysterium. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix Vis mer

Skjeletter av fugler, som tilsynelatende har blitt tilberedt over et bål, og rykter blant de som først bosatte seg på Nikumaroro etter 1937, har bidratt til denne teorien.

Ryktene var blant annet at de som bosatte seg der brukte deler av flyet til å bygge egne boliger på øya.

Det har også blitt funnet skjeletter på øya, som har blitt DNA-testet, men disse prøvene har ikke gitt noen klare svar.

NY EKSPEDISJON: Her gjør ekspedisjonsmedlemmene fra TIGHAR båten klar til å nok en gang forsøke å finne ut hvordan Earhart forsvant. Foto: AP Photo/Oskar Garcia/NTBScanpix
NY EKSPEDISJON: Her gjør ekspedisjonsmedlemmene fra TIGHAR båten klar til å nok en gang forsøke å finne ut hvordan Earhart forsvant. Foto: AP Photo/Oskar Garcia/NTBScanpix Vis mer