Amelia Earharts forsvinning kan være oppklart

Flypioneren forsvant sporløst i 1937. Beinrest og sminkespeil funnet på øde stillehavsøy.

FOREGANGSKVINNE: Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/Scanpix
FOREGANGSKVINNE: Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Levninger etter det som kan være den forsvunne flypioneren Amelia Earhart (f. 1897), er funnet på den øde stillehavsøya Nikumaroro, skriver Time Magazine.

Den amerikanske flygeren forsvant 2. juli 1937, sammen med navigatøren Fred Noonan (f. 1893), under et forsøk på å fly jorda rundt. De to er aldri blitt funnet, og en rekke teorier om hva som hendte dem, er blitt lansert - noen av dem svært fantasifulle.

Sminkespeil Det er entusiaster fra Den internasjonale gruppa for berging av historiske fly (TIGHAR) som står bak funnet av en beinrest som kan være del av en menneskefinger.

Knokkelen - som ble funnet i sommer, på TIGHARs tiende ekspedisjon til Nikumaroro - lå i nærheten av en rekke effekter fra 1930-tallet, bl.a. et sminkespeil og en lommekniv av samme type som den Earhart hadde med seg i flyet.

På funnstedet er det avdekket rester av bål som er blitt brukt til å tilberede bl.a. sjøfugl, fisk, skilpadder og rotter som mat, ifølge The Daily Telegraph.

På tidligere ekspedisjoner til Nikumaroro har TIGHAR bl.a. funnet improviserte verktøy, et aluminiumspanel som kan stamme fra en Lockheed Electra (flytypen Earhart fløy), et pleksiglass-stykke med eksakt samme tykkelse og kurvatur som et Electra-vindu, samt en hæl fra en sko av samme type som Earhart gjentatte ganger ble avbildet med.

- Nødlandet TIGHAR er så sikre på at de har funnet Earhart, at de har publisert en forseggjort redegjørelse på sine hjemmesider:

Etter at de mislyktes i å finne Howland Island, som de etter planen skulle mellomlande på, nødlandet Earhart og Noonan på Nikumaroro, den gang Gardner Island, før de slapp opp for drivstoff. På den ubebodde øya prøvde de forgjeves å få radiokontakt med omverdenen, samtidig som de overlevde på bl.a. regnvann, fisk og sjøfugl.

Da de ikke ble funnet, døde de to trolig av utmattelse, tørst, sykdom eller skader.

DNA-analyse TIGHAR-entusiastene tror knokkelen som er funnet, er Earharts finger. Den kan imidlertid være noe helt annet - en tilsvarende knokkel fra ei skilpadde, f.eks. Beinresten er nå sendt til et laboratorium ved Oklahoma-universitetet for analyse.

Det skal klargjøres hvorvidt knokkelen inneholder menneske-DNA eller ei; i så tilfelle blir den sjekket mot Earharts DNA. Det kan imidlertid ta flere uker før et resultat av analysen foreligger.

- Hvis prøvene er positive, vil vi ikke kunngjøre noe før resultatene er blitt bekreftet av et annet laboratorium, sier TIGHAR-leder Ric Gillespie til The Daily Telegraph.

Falsk identitet Earhart var en superstjerne allerede før hun la ut på den strabasiøse og farlige turen, og forsvinningen har hele tida vært fulgt med stor interesse, og avfødt en rekke teorier om hva som faktisk hendte.

FARLIG OMRÅDE: Øyene i området der Earhart og navigator Fred Noonan skal ha styrtet eller nødlandet, var enten ubebodd, skrint befolket - eller besatt av japanerne. Foto: Google Maps
FARLIG OMRÅDE: Øyene i området der Earhart og navigator Fred Noonan skal ha styrtet eller nødlandet, var enten ubebodd, skrint befolket - eller besatt av japanerne. Foto: Google Maps Vis mer

Blant de mest kreative er at Earhart var amerikansk spion, sendt av president Franklin D. Roosevelt for å overvåke japanernes framrykking i Stillehavet.

En annen versjon sier at Earhart overlevde turen, og at hun i hemmelighet ble brakt tilbake til USA, der hun resten av livet levde under dekkidentitet. Irene Craigmille Bolam (1904-82) måtte store deler av livet gjentatte ganger tilbakevise at hun egentlig var den berømte flypioneren.

Atter andre hevder at Earhart og Noonan måtte nødlande på eller ved den japansk-besatte øya Saipan, og at de døde i japansk fangenskap. Dette understøttes av flere øyenvitner. En utgraving på øya i 2004 frambrakte imidlertid ingen bein.

ØDE ØY: Atollen Nikumaroro i republikken Kiribati var ubebodd i tidsrommet da Earhart og Noonan skal ha forulykket i Stillehavet. Den internasjonale gruppa for berging av historiske fly (TIGHAR) har i en årrekke jobbet ut fra teorien at de to nødlandet på øya, men døde av sult og sykdom. Foto: Google Maps
ØDE ØY: Atollen Nikumaroro i republikken Kiribati var ubebodd i tidsrommet da Earhart og Noonan skal ha forulykket i Stillehavet. Den internasjonale gruppa for berging av historiske fly (TIGHAR) har i en årrekke jobbet ut fra teorien at de to nødlandet på øya, men døde av sult og sykdom. Foto: Google Maps Vis mer