Amerika- eksperten

Navn: Ole O. Moen Alder: 60 Yrke: Førsteamanuensis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I de snart seks uker som er gått siden det amerikanske valget, har Ole O. Moen kommentert maratonoppgjøret 35 ganger i NRK. Nå håper han det er over - til neste gang. Og da mener han bestemt at den neste presidenten blir valgt etter et nytt og bedre system, blant annet takket være en viss senator fra New York ved navn Hillary Clinton som har lovet å ta det opp som hastesak.
  • Han tror ikke ordningen med valgmannskollegium blir avskaffet, det er fundamentert dypt i den føderale statsdannelsen. Men det vil nok bli slutt på systemet om at den kandidaten som får flest stemmer, tar hele staten - winner takes it all.
  • Like før valget leverte Moen manuskriptet til den avhandlingen han og mange andre håper skal gi ham kompetanse og opprykk til professor. Temaet kunne knapt vært mer aktuelt, den handler nemlig om USAs høyesterett. Boka vil bli publisert både i Norge (Solum forlag), i Storbritannia og USA. På de drøye 300 sidene kan man få vite det som er å si om denne institusjonen som på en så hårreisende måte kom til å avgjøre tvekampen mellom George W. Bush og Al Gore.
  • - Med mitt kjennskap til retten, dens indre geografi og topografi, var jeg ikke overrasket over utfallet. Avgjørelsen fulgte de politiske skillelinjer, og resultatet vil ikke akkurat styrke rettens anseelse, sier han. Moen har en doktorgrad fra University of Minnesota. Da skrev han om et mer litterært emne, om dikteren Frederich Manfred og forholdet mellom menneske og miljø i Midtvesten.
  • Til daglig underviser han i amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo. Det er et populært fagfelt som han er alene om. Han er kanskje den lærer på historisk-filosofisk fakultet som har størst arbeidsbyrde. I tillegg til undervisningen, veileder han hovedfagsstudenter. På ett år kan han ha opptil ti studenter oppe til hovedfageksamen.
  • Han er opprinnelig jagerflyger, og tilhørte det siste kullet som fikk sin utdannelse i Canada. Problemer med bihuler gjorde at han aldri fløy i skvadron her hjemme. Da fikk han valget mellom helikopter og skrivebord. Han sa nei takk til begge deler, og gikk i stedet løs på filologien. Det har han aldri angret.
  • Moen kommer opprinnelig fra Stjørdal og gikk på skolen sammen med Gudmund Hernes uten å ta skade på sin sjel. Han er bosatt på Lillehammer og dukker nok snart opp på skjermen hjemme hos deg. Helt sikkert om fire år, men ganske sikkert før.