- Amerika lever i et mareritt

Tidligere øverstkommanderende for USAs styrker i Irak hinter om riksrett for de ansvarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pensjonert generalløytnant Ricardo Sanchez bruker sterke ord når han skal evaluere situasjonen i Irak, og USAs innsats de siste årene.

- USAs operasjoner i Irak er et mareritt uten ende som følge av politiske feilslutninger etter Saddam Husseins fall, er det klare budskapet fra mannen som tidligere var øverstkommanderende for USAs styrker i Irak, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Selv overtok han ansvaret for styrkene i juni 2003 og beholdt det et år.

Han er kjent fra den tiden ettersom han ledet styrkene da flere av overgrepene i det fryktede Abu Ghraib-fengselet foregikk. Han nektet den gangen for å ha gitt klarsignal for dette, men sa senere at dette var årsaken til at han måtte trekke seg.

Nå hinter han om at andre hoder bør rulle.

Riksrett

Sanchez ga sine synspunkter i et møte med journalister og redaktører i går. To av de viktigste punktene han pekte på var oppløsningen av den irakiske hæren og at det for lang tid å etablere sivilt lederskap. Han skjelte ut amerikanske politiske ledere for å være inkompetente og antydet at de ville blitt stilt for krigsrett, hadde de vært i hæren.

- Amerika lever i et mareritt uten slutten i sikte, sier han.

- Amerika lever i et mareritt

Både gjeldene Irak-strategier og styrkeøkningen på 30 000 mann i vår, kalte han for «desperate forsøk» på å ta igjen flere år med feilslått politikk.

– Fortsatte manipuleringer og justeringer av vår militære strategi vil ikke gi seier. Det beste vi kan oppnå med denne feilslåtte framgangsmåten er å utsette nederlaget, sa Sanchez.

Han lot være å anklage enkelte politikere, men det var tydelig at Det hvite hus og utenriksdepartementet var adressen for kritikken.

- Det amerikanske folket må holde dem ansvarlige, sier han.

Men som flere andre kritikere av USAs engasjement i Irak vil han ikke kreve en rask tilbaketrekning av styrkene.

- Det amerikanske militære befinner seg i en ukontrollerbar situasjon. Amerika har ingen andre valg enn å fortsette i Irak, sier Sanchez, som nå jobber som med å kurse det amerikanske forsvarets generaler.

FN på banen i Blackwater- saken

I Bagdad tar nå FN-utsendinger til orde for å se nærmere på drapene på sivile 16. september og private sikkerhetsselskapers rolle i Irak.

IKKE FORNØYD: Pensjonert generalløytnant Ricardo Sanchez mener de politisk ansvarlige ville blitt stilt for riksrett om de var i hæren. Foto: Dusan Vranic/AP
IKKE FORNØYD: Pensjonert generalløytnant Ricardo Sanchez mener de politisk ansvarlige ville blitt stilt for riksrett om de var i hæren. Foto: Dusan Vranic/AP Vis mer

- Når noen dreper 17 mennesker på den måten er det krigsforbrytelser, om vi finner ut at det er gjort med kaldt blod, sier FN-utsending Said Arikat til Associated Press.

En foreløpig irakisk rapport viser at de amerikanske leiesoldatene som jobbet for sikkerhetsselskapet Blackwater USA ikke ble angrepet med bilbombe og væpnede opprørere søndag, slik de selv hevder. Ifølge ubekreftede opplysninger The New York Times har fått tilgang på, begynte amerikanerne å skyte mot en småbarnsfamilie som kjørte på feil side av veien.

I en ny FN rapport om menneskerettigheter i Irak påpekes det at tungt bevæpnede sivilt kledde folk som patruljerer gatene bidrar til å utviske skillet mellom sivile og stridskjempene.

Vanligvis kan ikke de privat innleide sikkerhetsfolkene straffeforfølges ettersom de beskyttes av amerikansk og irakisk lovgivning, men det er mulig at FN ønsker å forfølge de involverte for krigsforbrytelser.