Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikaner drept i afghansk fangeopprør

Hundrevis av personer skal ha blitt drept da 400-600 utenlandske fanger gjorde opprør i et fort utenfor den afghanske byen Mazar-i-Sharif. En amerikaner skal være blant de drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban ga opp Kunduz

Utlendingene ble holdt fanget i et stort fort fra 1800-tallet og kampene varte i minst fire timer. Flere hundre skal være drept, både utenlandske fanger og soldater fra Nordalliansen, ifølge øyenvitner. En rekke journalister, en amerikansk observatør og representanter for Afghanistans Røde halvmåne befant seg søndag kveld fortsatt i fortet.

Vitner opplyser at en amerikaner er drept, men USAs forsvarsdepartement Pentagon avviste søndag at det dreide seg om en av deres menn. Pentagon utelukket imidlertid ikke at annet mannskap fra USA kan ha blitt drept.

Fangene, som hovedsakelig er fra Pakistan, Tsjetsjenia og arabiske land, avvæpnet vaktene og drepte en hærfører fra Nordalliansen med en håndgranat.

Amerikanske kampfly skal ha sluppet minst fire bomber over den sørlige delen av fortet hvor de fleste opprørerne befant seg, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Reuters. Et TV-team fra byrået og en amerikansk observatør har greid å unnslippe over fortets murvegger.

- Talibansoldatene skjøt mot den nordlige delen. Nordalliansens menn var redde, men skjøt tilbake, sier et vitne. Ifølge den amerikanske observatøren som slapp unna, har 40 amerikanske soldater nådd fram til fortet, men de kunne ikke umiddelbart ta seg inn på grunn av skytingen.

Noen av fangene skal ha greid å rømme over de 20 meter høye murveggene og festningsvollene. Utlendingene ble holdt fanget i et stort fort fra 1800-tallet og kampene varte i minst fire timer. Mange skal være drept, både utenlandske fanger og soldater fra Nordalliansen, ifølge vitner. (NTB)

GIR OPP: Også i dag har flere hundre Taliban-soldater overgitt seg til Nordalliansen. Nord i Afghanistan gjorde en rekke utenlandske krigsfanger opprør.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart