Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikaner drept i Libya etter protest mot anti-muslimsk film

Framstiller islam som kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én amerikansk statsborger ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, angivelig i protest mot en amerikansk film som framstiller islam som kreft.

Ifølge innenriksdepartementet i landet ble bygningen beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret under angrepet.

- En amerikansk tjenestemann ble drept og en annen ble såret i hånden. De andre ansatte ved konsulatet ble evakuert og er i sikkerhet, opplyser Libyas viseinnenriksminister Wanis al-Sharif.

Harde kamper Libyske sikkerhetsstyrker forsøkte å holde militsfolkene på avstand, og det kom til kraftig skuddveksling.

- Det pågår harde kamper mellom den libyske hæren og en væpnet militsgruppe, opplyste en talsmann for Libyas øverste sikkerhetsråd, Abdel-Monen Al-Hurr.

Veiene i området er stengt og libyske sikkerhetsstyrker har omringet bygningen, opplyser han.

Utenriksminister Hillary Clinton fordømmer angrepene.

- Jeg vil på det sterkeste fordømme angrepet mot våre ansatte og vårt oppdrag. Mens vi jobber for å sikre vårt personell og våre bygninger, har vi fått bekreftet at en ansatt hos oss har blitt drept. Vi er helt knust av å høre dette. Våre tanker og bønner går til hans familie og de som opplevde dette angrepet, sier hun ifølge Washington Post.

Clinton er tydeligvis ikke fornøyd med angrepet, og stiller nå harde krav til styresmakten i landet.

- Jeg har bedt president Mohamed Yusuf al-Magariaf om å koordinere ekstra støtte for å beskytte amerikanere i Libya. Magariaf har fordømt angrepene og har lovet oss fullt samarbeid, sier hun.

Militsfolkene raser over en ny og sterkt islamkritisk amerikansk film om profeten Muhammed.

Omstridt film Filmen er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile.

- Islam er kreft, sier Bacile til Wall Street Journal.

Han forteller videre at rundt 100 jødiske givere har finansiert filmen, som har tittelen «Innocence of Muslims».

Filmen markedsføres flittig av den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen.

I Mazar-i-Sharif i Afghanistan ble norske Siri Skare, svenske Joakim Dungel og fem andre FN-medarbeidere drept da demonstranter angrep et FN-kontor.

Jones viste tirsdag utdrag av den omstridte Muhammed-filmen i sin kirke i Gainesville i Florida, og det skal være nyheten om dette som utløste protester.

Angrep ambassade Også i Egypt førte nyheten om filmen til rasende demonstrasjoner tirsdag.

Flere tusen demonstranter forsøkte å storme den amerikanske ambassaden i Kairo, satte fyr på det amerikanske flagget og erstattet det med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen gud unntatt Allah, og Muhammed er hans sendebud».

- Denne filmen må straks forbys og det må komme en beklagelse. Dette er en skam, mente en av demonstrantene, 19 år gamle Ismail Mahmoud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media