Amerikaner lager spillefilm om Utøya-massakren

Politiet ber YouTube fjerne trailer etter kraftige reaksjoner.

VEKKER REAKSJONER:   En amerikansk regissør lager spillefilm om Utøya-massakren. Pårørende reagerer kraftig. Foto: Reuters/Scanpix
VEKKER REAKSJONER: En amerikansk regissør lager spillefilm om Utøya-massakren. Pårørende reagerer kraftig. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk regissør er i gang med å lage spillefilm om Utøya-massakren. Pårørende reagerer kraftig, og norsk politi ber filmfolkene vurdere å fjerne et klipp som allerede er lagt ut på internett.

Filmen spilles inn forskjellige steder i USA, skriver VG. Traileren som er lagt ut på nettstedet YouTube, viser blant annet en lyshåret mann i norsk politiuniform som skyter ungdommer.

Filmklippet har vakt sterke reaksjoner i AUF. Etter det VG kjenner til, har organisasjonen bedt om bistand fra politiet. I en e-post til produsenten skal politiet ha bedt ham vurdere om traileren bør fjernes fra YouTube.

- Vi henstiller om at de må vurdere å fjerne filmkuttet. Dette er på bakgrunn av reaksjoner politiet har fått om at dette virker støtende, sier informasjonssjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

AUFs koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem bekrefter at traileren virker sterkt inn på de pårørende. Han mener det er upassende å lage film om dette temaet nå.

Fungerende kontorsjef Silje Grytten i AUF sier hun ikke ser noen grunn til at den amerikanske videoen skal få oppmerksomhet i norske medier. Samtidig bekrefter hun at dersom det legges ut materiell på internett som oppleves som et overtramp mot AUFs medlemmer, så vil organisasjonen forsøke å få det fjernet.

VG har ikke lykkes i å få noen kommentar fra filmens regissør Vitale Versace. Produsent George Anton sier spillefilmen lages i sympati med ofrene for tragedien. Han håper den vil bidra til å endre våpenlovene i USA.

(NTB)