Amerikanere advarer mot norsk laks

Laksen i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En amerikansk undersøkelse publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition hevder at norsk oppdrettslaks ikke bør spises mer enn tre ganger i året, fordi den inneholder høye verdier av miljøgiftene PCB og dioksiner. Det skriver Dagsavisen i dag.

Ifølge forskerne er det spesielt unge og gravide som bør holde seg unna laksen. PCB kan forstyrre hormonproduksjonen i kroppen, mens dioksiner forbindes med økt kreftfare og medfødte skader.Les et utdrag av rapporten her.

Uenige med Mattilsynet


Nivåene de amerikanske forskerne har målt, er imidlertid de samme som det norske Mattilsynet oppgir, ifølge Dagsavisen. Men mens de amerikanske forskerne hevder at innholdet av miljøgifter er uforsvarlig, mener Mattilsynet at det ligger godt innenfor grensene for hva som er uskadelig.

Det målte nivået er 1,9 picogram PCB og dioksiner per gram laks. Rådgiver Are Sletta hos Mattilsynet opplyser til Dagsavisen at EUs nye grenseverdier vil ligge på 8 picogram. Den norske laksen holder seg da godt innenfor denne grensa.

Importstansen pågår fortsatt

Advarselen kommer midt oppe i den russiske importstansen av norsk laks. Russerne mener å ha funnet spor av tungmetallene bly og kadmium i norsk oppdrettslaks, og har fra nyttår av stanset importen av norsk fersk laks. Fiskerinæringen frykter store økonomiske tap.

Les forskernes konklusjon her.

FARLIG? Også amerikanske forskere advarer nå mot norsk laks.