FIKK PRISEN:  Amerikanerne Thomas J. Sargent (f.v.) og Christopher A. Sims fikk prisen for sin empiriske forskning på årsak og virkning i makroøkonomien og studier av hvordan politiske tiltak kan påvirke økonomien. Foto: DENISE APPLEWHITE / EPA og NEW YORK UNIVERSITY / EPA
FIKK PRISEN: Amerikanerne Thomas J. Sargent (f.v.) og Christopher A. Sims fikk prisen for sin empiriske forskning på årsak og virkning i makroøkonomien og studier av hvordan politiske tiltak kan påvirke økonomien. Foto: DENISE APPLEWHITE / EPA og NEW YORK UNIVERSITY / EPAVis mer

Amerikanere deler økonomiprisen

Thomas J. Sargent og Christopher A. Sims tildelt prisen for økonomi til minne om Alfred Nobel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne Thomas J. Sargent og Christopher A. Sims er tildelt økonomiprisen til Alfreds Nobels minne for 2011. De to får prisen for sin empiriske forskning på årsak og virkning i makroøkonomien og studier av hvordan politiske tiltak kan påvirke økonomien.

Økonomiprofessorene, som begge er 68 år og fra USA, har jobbet med metoder som tar for seg årsakssammenhengen mellom økonomisk politikk og ulike makroøkonomiske variabler som bruttonasjonalprodukt (BNP), inflasjon, sysselsetting og investeringer.

Makroøkonomisk analyse Arbeidet har lagt grunnlaget for moderne makroøkonomisk analyse, heter det i begrunnelsen fra svenske Kungliga Vetenskapsakademien, som deler ut prisen.

Metodene vil være sentrale for å løse den økonomiske krisen som nå preger verdensøkonomien, sier en av prisvinnerne.

- Jeg tror at metodene som jeg har brukt og som Tom har utviklet, er vesentlige for å finne veien ut av dette kaoset, sa Sims fra Princeton University etter pristildelingen.

Kollegaen og medprisvinner Sargent holder til ved New York University.

Kompliserte sammenhenger En svensk økonomiprofessor påpeker hvor vanskelig det er å jobbe med årsakssammenhenger i makroøkonomien.

- Årsak og virkning er det mest kompliserte av alt - er det høna eller egget som kommer først? Innenfor makroøkonomien, BNP, sysselsetting og rente er det spesielt vanskelig å se årsak og virkning, sier Mats Persson, professor i nasjonaløkonomi ved Institutt for internasjonal økonomi i Stockholm.

- Det er veldig komplisert, og dette har de to prisvinnerne fått orden på og skapt en modell for. I stort sett alle nasjonale banker og regjeringer over hele verden bruker man nå disse teoriene, fortsetter Persson.

Ikke i Nobels testament I likhet med de andre nobelprisene får vinnerne et beløp på til sammen 10 millioner svenske kroner.

Økonomiprisen er imidlertid ikke innstiftet av Alfred Nobel i hans testamente, men ble etablert av Sveriges Riksbank i forbindelse med bankens trehundreårsjubileum i 1968. Prisen ble delt ut første gang i 1969 og finansieres av et fond opprettet og forvaltet av banken.

Slektninger av Alfred Nobel har tatt avstand fra at hans navn er knyttet til en pris som de mener ikke er i Nobels ånd.

Prisen deles ut i Stockholm 10. desember, sammen med de andre ordinære nobelprisene - bortsett fra fredsprisen, som deles ut i Oslo.

(NTB)

DELTE UT PRISEN:  Per Krusell, Staffan Normark og Torsten Persson annonserte hvem som fikk prisen i Stockholm i dag. Foto: FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT / EPA / SCANPIX
DELTE UT PRISEN: Per Krusell, Staffan Normark og Torsten Persson annonserte hvem som fikk prisen i Stockholm i dag. Foto: FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT / EPA / SCANPIX Vis mer