Amerikanere dømt for tortur

Hadde privat torturfengsel i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre amerikanerne som sto tiltalt for å ha torturert afghanere i et privat fengsel, ble i dag funnet skyldig av et dommerpanel. De ble dømt til opp til 10 år i fengsel. Forsvarerne hevder at rettssaken ikke fulgte internasjonale regler, melder AP.

To av mennene, ringlederen Jonathan Idema og hans høyre hånd, Brent Bennett, ble dømt til 10 år i fengsel. Tredjemann Edward Caraballo, fikk åtte år i fengsel. Sistnevnte, som er fra New York, har hele tiden hevdet at han bare var en journalist som hold på med et filmprosjekt om gruppas anti-terrorvirksomhet. Men skal vi tro Washington Post trodde hverken dommeren eller forsvareren noe særlig på den forklaringen.

Fire afghanere ble også funnet medskyldige. De fikk dommer på mellom ett og fem år.

Selv hevder Jonathan Idema at han jobbet for USA. Han mener den amerikanske ambassaden i Kabul sitter på dokumenter som beviser dette.

De var tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse av åtte afghanere, som de mistenkte for å være terrorister. De sju er også anklagd for tortur, og amerikanerne er dessuten tiltalt for å ha entret Afghanistan ulovlig.

Da politiet stormet lokalene hang flere fanger etter beina inne i fengselet fra kroker i taket. Andre bar tydelige slagmerker.

<B>DØMT:</B> De tre amerkanerne som er dømt for tortur. Carabello sittende, Idema med solbriller og Bennett til høyre.
<B>FENGSEL:</B> I dette private fengselet i Kabul skal torturen ha foregått.