- Amerikanere er terrormål

LOS ANGELES (Dagbladet): Bagdad-avisa Babel som eies av Saddam Husseins sønn Oday, gjør nå alle amerikanere og briter til terrormål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fatwa-liknende vendinger erklærer avisa krig mot Iraks fremste fiender. I det statlige fjernsynet beskrives den på gående konfrontasjonen med FN og USA som et nytt slag i «den store og evige Alle krigers mor».

«Alle krigers mor» var vendingen Saddam Hussein brukte om Golfkrigen i 1991.

- Høyst uansvarlig, sier USAs utenriksminister Madeleine Albright om de krigerske ytringene i Iraks offisielle medier.
- Det tjener ingen hensikt å true oss, føyer hun til.

Hamstring

Men krigsfrykten sprer seg i Irak. Hamstring av mat og drivstoff er begynt, og regjeringen har innført rasjonering av bensin. Hundrevis av irakere er blitt sluppet inn i Saddam Husseins palasser, fabrikker og militære installasjoner rundt omkring i landet. De skal være et sivilt, menneskelig vern mot amerikanske bombeangrep.

Iraks væpnede styrker har satt i verk mobilisering. Permisjoner er blitt inndratt, og antiluftskytsbatteriene er satt i beredskap.
Irak nærmer seg «et nytt lysende kapittel i den store og evige Alle krigers mor», het det i irakisk TV.

For første gang siden nederlaget i Golfkrigen er FNs våpeninspektører ute av Irak. Saddam Hussein har skapt en konfrontasjon, men har lykkes i å kvitte seg med inspektørene som har gjort det vanskeligere for ham å lagre og produsere masseødeleggelsesvåpen.

Hemmelige lagre

Dypt nedgravde bunkers som er spredt over hele det store landet, kan romme både lagre og fabrikker som produserer kjemiske og biologiske våpen. Med unntak av atomvåpen har ikke USA ammunisjon som kan ødelegge disse bunkersene.