Amerikanere flest vil hente soldatene hjem fra Irak

To av tre mener krigen ikke er verdt bryet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere to av tre amerikanere mener krigen i Irak ikke var verdt bryet, og stadig flere vil hente soldatene hjem.

64 prosent av amerikanerne mener nå at krigen i Irak ikke var verdt bryet. Dette er en økning på 6 prosentpoeng fra januar og flere enn noensinne, viser en meningsmåling utført for ABC News og Washington Post.

67 prosent misliker måten president George W. Bush håndterer krigen i Irak på, mens 55 prosent sier at de «sterkt misliker» presidentens innsats på dette området.

Et klart flertall av amerikanerne vil hente soldatene hjem, selv om ro og orden ikke er gjenopprettet i Irak.
Vil ha dato 
63 prosent av de kvinnelige velgerne og 67 prosent av alle under 30 år vil hente soldatene hjem, mens et flertall av velgerne tidligere støttet Bush i synet på at soldatene må bli i Irak til «jobben er gjort».

For første gang er det også flertall for å sette en dato for tilbaketrekking fra Irak, noe Bush-administrasjonen nekter å gjøre.

53 prosent av amerikanerne vil sette endelig sluttstrek med en dato, mot 39 prosent høsten 2005 og 47 prosent sist sommer.


Iran-skepsis
Bare 36 prosent av amerikanerne mener nå at president George W. Bush gjør en generelt god jobb, mens 49 prosent er «sterkt misfornøyde» med innsatsen. Utenrikspolitikken bidrar sterkt til misnøyen.

Velgerne misliker blant annet Bush-administrasjonens stadig mer krigerske retorikk mot land som Iran. 58 prosent stoler ikke på presidentens evne til å håndtere forholdet til Iran, mens bare 11 setter sin lit til at han vil gjøre det rette.

Selv blant republikanerne er det bare 28 prosent som stoler på at Bush vil takle striden om det iranske atomprogrammet på en god måte.

Meningsmålingen viser også at 63 prosent av amerikanerne har generelt liten tiltro til Det hvite hus når det gjelder å gi et sannferdig bilde av etterretningsrapporter om trusler fra andre land.


Afghanistan-støtte
Mens skepsisen og mistroen til Bush-administrasjonens politikk overfor Irak og Iran er massiv, støtter amerikanerne derimot krigen i Afghanistan.

PÅ POST: En amerikansk soldat står vakt ved et bombeåsted i Bagdad. Foto: REUTERS/SCANPIX
PÅ POST: En amerikansk soldat står vakt ved et bombeåsted i Bagdad. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

56 prosent av de spurte mener at det var riktig å invadere Afghanistan og styrte Taliban-regimet i 2001, men viljen til å gjenreise landet er derimot mindre.

60 prosent av de spurte mener at USA gjør nok for gjenreise Afghanistan, mens Bush-administrasjonen har varslet en opptrapping av støtten til landet.

(NTB)