Amerikanere flykter fra øy - vil forsvinne om få år

Amerikanere rømmer øya Isle de Jean Charles.

SNART BORTE: Denne øya ligger i Mexicogulfen og tilhører den amerikanske delstaten Louisiana. Kommer det en orkan, vil den forsvinne. Amerikanske myndigheter har dermed satt igang evakueringen av innbyggerne. Foto: NYT/ NTB scanpix
SNART BORTE: Denne øya ligger i Mexicogulfen og tilhører den amerikanske delstaten Louisiana. Kommer det en orkan, vil den forsvinne. Amerikanske myndigheter har dermed satt igang evakueringen av innbyggerne. Foto: NYT/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Louisiana har bedt innbyggerne som bor på øya Isle de Jean Charles om å flytte.

Årsaken til at øya kan havne under vann når som helst er blant annet som følge av at havnivået stiger, samt en kombinasjon av at landet synker og hyppigere flommer, skriver myndighetene på sine nettsider.

The Independent, som først omtalte artikkelen, skriver at klimaendringene ikke gjør situasjonen på øya noe bedre. Innbyggerne er dermed de første kjente amerikanske «klimaflyktningene», melder flere amerikanske medier, som CNN og New York Times.

98 prosent av øya er borte

Seint i mars annonserte delstaten at innbyggerne måtte flytte. På øya bor det stort sett bare personer som er en del av indianerstammen Biloxi-Chitimacha-Choctaw, eller andre stammer. Ifølge delstaten har indianerne bodd på øya siden midten av 1800-tallet. Mange av dem var lettet, andre var forbannet over beskjeden de fikk. Selv om evakueringen er frivillig, vet de alle at de snart må forlate øya for å overleve.

Øya Isle de Jean Charles var langt større i 1955 enn den er i dag. Ifølge amerikanske myndigheter har 98 prosent av øya forsvunnet på 63 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer