Adm. direktør Thomas Bostrøm Jørgensen i Encap får nye eiere fra USA. Foto: Leif Håvar Kvande. 
Adm. direktør Thomas Bostrøm Jørgensen i Encap får nye eiere fra USA. Foto: Leif Håvar Kvande. Vis mer

Amerikanere kjøper norsk IT-selskap - hver ansatt prises til 40 millioner

Amerikanere blar trolig opp 300 millioner kroner for et selskap som aldri har tjent penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finansavisen kan fortelle at AllClear ID kjøper norske Encap. Med kjøpet får amerikanerne verdensledende sikkerhetsteknologi, åtte sikkerhetsspesialister og et ørlite fotavtrykk i Europa.

Teknologien er behørig testet og brukes blant annet av et 20-talls europiske banker, men mangel på penger har hindret raskere og større gjennombrudd i markedet.

Ting tar tid

- Vi har satset på sikkerhetsteknologi, et område som er veldig konservativt og innpakket i regelverk. I tillegg går vi etter bank- og finanssektoren som er preget av det samme. Ting har tatt lang tid. Vi har hatt stayerevne, men ikke løftekraft, sier adm. direktør Thomas Bostrøm Jørgensen i Encap til Finansavisen.

Etter en flere måneder lang prosess der norske og amerikanske advokater har gått gjennom selskapene på begge sidene av Atlanteren, er det endelig klart at AllClear kjøper Encap.

Frisk pris

De åtte Encap-ansatte er også med på kjøpet. Ifølge Finansavisen prises trolig sikkerhetsekspertene til minst 40 millioner kroner pr. hode.

- Vi er godt fornøyd med utfallet, sier partner Arne Tonning i Alliance Venture som har stått bak drøyt halvparten av investeringene i Encap.

Trondheimsbaserte ProVenture har gått inn med rundt 20 prosent av investeringene, mens gründere, ansatte og andre investorer har stått bak resten.

Har aldri tjent penger

Siden starten i 2006 er det investert 60 millioner kroner i selskapet, penger Encap ikke har vært i nærheten av å tjene inn igjen. Ifølge Finansavisen har Encap i perioden omsatt for 16,5 millioner kroner, hvorav brorparten kom i 2015 (5 millioner) og 2014 (4 millioner). Tapene siden starten er på 52 millioner kroner.

Andre økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
Nordmann får 500 millioner for å rydde flyplassene i New York, Paris og Amsterdam