- Amerikanere skulle kidnappe iranske sikkerhetssjefer

Derfor ble de britiske soldatene tatt til fange i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den britiske avisen The Independent avslører i dag at et mislykket amerikansk forsøk på å kidnappe to høyerestående iranske sikkerhetsoffiserer under et offisielt besøk til Nord-Irak, utløste den diplomatiske krisen som førte til kidnappingen av de 15 britiske soldatene i Iran ti uker seinere.

De femten britiske soldatene ombord i fregatten HMS Cornwall ble tatt til fange av iranske marineskip fredag 23. mars da de var på et rutineoppdrag i den persiske gulfen. De femten britene er fortsatt fanget i Iran, og flere har blitt vist på tv der de forklarte at de var i iransk farvann da de ble tatt til fange - noe de sannsynligvis er blitt instruert til å si.


Skulle kidnappe sikkehetssjefer

Tidlig om morgenen den 11. januar utførte amerikanske helikopterstyrker overraskende et raid på et iransk liaison-kontor i den irakiske byen Arbil i Kurdistan.

Her tok de fem yngre iranske tjenestemenn til fange, som de beskylder for å være etterretningsagenter. De fem er fortsatt i amerikansk fangenskap.

I virkeligheten, skriver The Independent, skal frihetsberøvelsen ha hatt at langt mer ambisiøst motiv: Målet med raidet, som ble utført uten å informere kurdiske myndigheter, skal ha vært å ramme to menn som sitter midt i hjertet på den iranske sikkerhetstjenesten.

Bekrefter at de var i Iran

De to mennene var Mohammed Jafari, den mektige visesjefen i det nasjonale iranske sikkerhetsrådet, og general Minojahar Frouzanda, leder for etterretningstjenesten til den iranske revolusjonære hær, ifølge Kurdiske myndigheter.

<strong><b>HEVNAKSJON:</strong></b> Britiske The Independent avslører i dag at iranernes kidnapping av de 15 britiske soldatene er en direkte reaksjon på at amerikanerne i januar i år forsøkte å arrestere to høyerestående iranske sikkerhetssjefer. Foto: SCANPIX/EPA
HEVNAKSJON: Britiske The Independent avslører i dag at iranernes kidnapping av de 15 britiske soldatene er en direkte reaksjon på at amerikanerne i januar i år forsøkte å arrestere to høyerestående iranske sikkerhetssjefer. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

De to mennene befant seg i Kurdistan på et offisielt besøk der de blant andre møtte den irakiske presidenten Jalal Talabani, og etterpå hadde de et møte med presidenten for den regionale kurdiske regjeringen, Massoud Barzani, i hans hovedkvarter på fjellet som ser ned på Arbil.

En kilde nær Barzani sier til The Independent at amerikanerne var ute etter Jafari, som de trodde befant seg på det iranske kontoret i Arbil.

De amerikanske kidnappingsplanene kan sammenlignes med om Iran hadde forsøkt å kidnappe sjefene for CIA og MI6 mens de befant seg på et offisielt besøk til et av Irans naboland, som Pakistan eller Afghanistan.

Imaginær trussel

Det skal være liten eller ingen tvil om at iranerne visste om de amerikanske kidnappingsplanene. Et av målene, Mohammed Jafari, har bekreftet at han befant seg i Arbil da det amerikanske raidet ble gjennomført.

Den iranske utenriksministeren har uttalt at amerikanernes mål var å arrestere iranske sikkerhetssjefer som var i Irak for å få til et sikkerhetssamarbeid mellom de to landene.

Amerikanske myndigheter har forklart at de fanget de fem iranerne fordi de skal ha utgjort en trussel mot koalisjonsstyrkene i Irak. Dette henger ikke helt sammen, da ingen i koalisjonssstyrkene noen gang har blitt drept i Arbil.

Direkte årsak til den britiske kidnappingen

Raidet mot Arbil skjedde kun timer etter at president George Bush i en tale til det amerikanske folk den 10. januar fortalte at Iran bidro med materiell bistand til angrep på amerikanske tropper.

Iran og Syria ble definert som amerikanernes hovedfiender i Irak - til tross for at krigen mot amerikanske styrker i stor grad føres av anti-iranske sunniarabere.

Raidet mot byen Arbil skal ha vært svært alvorlig og voldelig, og det mislykkede forsøkte på å fange de to skal ha eskalert konflikten mellom USA og Iran ytterligere.

Dette er ifølge den britiske avisa den direkte årsaken til at 15 britiske soldater nå sitter fanget i Iran.

<B>AVSLØRER:</B> Britiske The Indepent avslører saken i dagens avis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer