Amerikanere tar opp forbrukslån for å betale boliglånet

Men renta på 800 prosent fører til flere tvangssalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere enn 1,3 millioner husholdinger i USA har i dag problemer med å betale sine boliglån og risikerer tvangssalg.

For å spe på økonomien, tyr stadig flere til såkalte «payday loans».

Dette er forbrukslån med kort løpetid, som skal i utgangspunktet betales tilbake i løpet noen få uker.

Skyhøy rente

Det er vanlig å låne noen få hundre dollar om gangen, ifølge Reuters.

Rentene er skyhøye, på opptil 400 prosent. I tillegg kommer en rekke gebyrer.

Center for Responsible Lending (CRL), som jobber med å overvåke og opplyse forbrukerne om slike forbrukslån har i enkelte tilfeller observert en effektiv rente på opptil 800 prosent.

- Vi snakker med mange mennesker over hele landet som er dypt begravd i forbrukslån, og som i tillegg sliter med å betale avdragene på husene sine, sier Uriah King ved sentret til Reuters.

TVANGSSALG: Låneviljen har vært stor hos amerikanske banker den siste tiden. Det har ført til at mange husholdninger i dag sitter med boliglån de ikke lenger greier å betjene. Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIX
TVANGSSALG: Låneviljen har vært stor hos amerikanske banker den siste tiden. Det har ført til at mange husholdninger i dag sitter med boliglån de ikke lenger greier å betjene. Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Tar over for banker

CRL anslår at den gjennomsnittlige lånetakeren ender opp med å betale omkring 4170 kroner for et lån på drøye 1700 kroner.

Istedenfor en løpetid på noen få uker, bruker svært mange opptil to år på å kvitte seg med disse lånene, og betaler dermed mye renter og gebyrer.

I områder spesielt hardt rammet av boliglånkrisen, har mange av de tradisjonelle bankfilialene blitt erstattet med mindre institusjoner som tilbyr bare kortsiktige lån.

Mistet huset

I tillegg til høye gebyrer ved for sen betaling, tyr mange av disse lånegivere til svært ufine metoder for å få inn sine penger.

40 år gamle Janet Hudson lånte til sammen 900 dollar, omkring 4 700 kroner, da hun kom i økonomiske vanskeligheter etter et samlivsbrudd.

Da hun ble hengende etter med innbetalingene, vokste de månedlige rentekostnadene til 800 dollar. - Renta var nesten like høy som selve lånet, som ikke ble mindre uansett hvor mye jeg betalte, sier Hudson til Reuters.

Amerikanere tar opp forbrukslån for å betale boliglånet

Mangler regelverk

Å gi ut slike kortsiktige lån er å gjøre folk en bjørnetjeneste, mener økonomiprofessor Robert Frank ved Cornell University.

- Det er som å gi et tau til en selvmordskandidat. Mange mennesker har ikke kontroll på økonomien sin og ender opp nedsyltet i gjeld, sier han til Reuters og fortsetter:

- Disse lånene fører til flere personlige konkurser og spiser opp folks sparepenger. Dette er et problem som kommer av mangel på regler og reguleringer i denne sektoren.

Forverrer boligkrisa

En rekke politikere har engasjert seg i kampen for å stoppe denne lånepraksisen.

13 stater har allerede innført en øvre rentegrense på 36 prosent for forbrukslån, mens andre vurderer å forby slik lånevirksomhet i det hele og store.

Til tross for disse begrensningene, fortsetter lånegiverne å finne nye smutthull.

Det er for eksempel mulig å få innvilget et lån direkte over nettet.

Da unngår lånegiverne rentetaket og kan håve inn på de høye gebyrene.

- Vi forventer at forbrukslån vil gjøre boliglånkrisen verre, sier Alan Fisher, som leder en koalisjon av økonomiske rådgivningsorganisasjoner i California.

Han anslår at statens innbyggere står for to millioner slike lån.

- Lokale og føderale myndigheter ser nå på disse kredittordningene. Men noe mer må gjøres, og det kjapt, fastslår Fisher.

Boligprisene ytterligere ned

Det amerikanske eiendomsmeglerforbundet melder i dag at boligsalget gikk noe opp forrige måned, ifølge AP.

I februar ble det solgt 2,9 prosent flere boliger enn måneden før. 

Her er både analytikere og eiendomsmeglere enige.

Denne økningen skyldes først og fremst at selgere har kuttet boligprisene ytterligere, og er ikke et uttrykk for en fornyet optimisme mot boligmarkedet.

VIL FORBY FORBRUKSLÅN: Statsadvokat Dustin McDaniel i Arkansas sendte tidligere denne måneden ut en rekke brev til lånegivere som spesialiserer seg på kortsiktige lån, der han ber dem om å avslutte sin virksomhet i staten. Hvis de ikke følger anbefalingen, truer McDaniel med søksmål. - De har tjent veldig mye penger på bekostning av forbrukerne i Arkansas, spesielt den fattige arbeiderklassen, kommenterer han til Reuters.