OPERASJON RYPE: Flere øyevitner skal ha fortalt at amerikanske soldater ba nordmenn urinerte på likene av tyske soldater mot slutten av andre verdenskrig. Her begraver soldatene som deltok i Operasjon Rype sine døde venner i fjellene. Foto: 99th Infantry Batallion
OPERASJON RYPE: Flere øyevitner skal ha fortalt at amerikanske soldater ba nordmenn urinerte på likene av tyske soldater mot slutten av andre verdenskrig. Her begraver soldatene som deltok i Operasjon Rype sine døde venner i fjellene. Foto: 99th Infantry BatallionVis mer

Amerikanere vanæret tyske lik — i Norge

Ikke første gang amerikanske soldater urinerer på sine døde fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Et 39 sekunder langt opptak av fire amerikanske soldater som knepper ned buksesmekkene, og storskrattende sender det de selv kaller «en gylden dusj» ut over likene av drepte kjempere fra Taliban, setter sinnene i kok over hele verden.

Amerikanske kommandosoldater som mot slutten av andre verdenskrig ble sluppet ned over Snåsa mistenkes å ha utvist den samme typen forakt for sine fiender.

To fly måtte returnere til basen, men slapp den 24 år gamle majoren William E. Colby, og de til sammen om lag 30 soldatene av langt inne på svensk territorium. Etter hvert var de i mars-april 1945 installert på den avsidesliggende gården Gjevsjøen.

- Sammensveiset bande norskamerikanere Major Colby og hans folk fra Norwegian Special Operation Group (NORSO) tilhørte Office of Strategic Services (OSS), forgjengeren til etterretningstjenesten CIA.

Han beskrev dem selv i en rapport fra et par måneder etter krigens slutt, som en sammensveiset bande norskamerikanere som hadde trent hardt sammen i tre år «til en kutte-strupe-misjon».

Resten av mannskapet på gården var norske frivillige med militærutdannelse fra Sverige, og sju mann fra bygda.

«Operasjon Rype» I rapporten som William E. Colby høsten 1945 skrev om «Operasjon Lapwing» - eller «Operasjon Rype» - maler han ut med bred pensel om alle de praktiske hindringene som kom i veien for dem.

Fordi mange menn og mye utstyr aldri nådde fram til bestemmelsesstedet, ble de første tolv dagene praktisk talt kastet bort.

Denne tida hadde Colby og karene hans planlagt at de skulle ha brukt til å sprenge tyske tog på vei fra Finland, med store troppestyrker til Øst- eller Vest-Fronten.

SKAPT REAKSJONER: Bildet som viser fire amerikanske som urinerer på lik av Taliban-soldater har satt sinnene i kok rundt om i verden. Amerikanske soldater skal angivelige også ha urinert på tyske lik i Norge under andre verdenskrig. Foto: REUTERS/YouTube
SKAPT REAKSJONER: Bildet som viser fire amerikanske som urinerer på lik av Taliban-soldater har satt sinnene i kok rundt om i verden. Amerikanske soldater skal angivelige også ha urinert på tyske lik i Norge under andre verdenskrig. Foto: REUTERS/YouTube Vis mer

Les mer om Opersajon Rype

Colby overdrev Historikeren Tore Pryser skriver i boka «USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig» at den unge majoren bare forteller en del av sannheten, når han beskriver viktigheten av de militære aktivitetene som gruppa drev med.

Colby skriver selv at han ville kapre et tysk tog og bruke det til å kjøre ut for å sprenge så mange bruer og tuneller som mulig «før vi løper tom for sprengstoff». I stedet måtte han nøye seg med å sprenge Tangen bru ved Tilneselv i Snåsa den 15. april. Konsekvensene var bare noen timers stopp i togtrafikken.

Natt til 26. april sprengte de skinnegangen ved Lurudalen, men også denne gangen var konsekvensene små.

Mest propaganda Professor Pryser mener at Colbys egentlige plan var å besette et 3000 kvadratmeter stort område i Lierne i Nord-Trøndelag. Herfra skulle de sende ut styrker som skulle sette inn angrep mot tyskerne i Norge. Colby mente faktisk at han kunne ha gjennomført en militær oppreising av hele Midt-Norge.

«For OSS gjaldt det å vise amerikansk nærvær i Norge og ikke la britene ta æren alene. Det var altså snakk om et propagandamessig eller politisk formål. I virkligheten var Colby meget skuffet over hva som ble utrettet i de ukene han og Rype-mannskapene oppholdt seg i Nord-Trøndelag», skriver Tore Pryser i boka som kom ut på Universitetsforlaget for to år siden.

Oppdaget av tyskerne 2. mai ble den norsk-amerikanske styrken på gården Gjevsjøen oppdaget av fem tyske soldater som var sendt ut i terrenget for å lete etter dem.

Forklaringene om hva som egentlig skjedde med de fem tyskerne er ulike og svært sprikende. Alle som etterpå har ytret seg, synes imidlertid å være enige om at tyskerne fort ble omringet og avvæpnet av amerikanerne.

Colby selv hevdet at tyskerne ble «eliminert» ved hjelp av tommyguns — altså maskinpistoler. Professor Pryser opplyser i sin bok at en tysk offiser etter krigen avla ed på at alle de fem soldatene var blitt henrettet med nakkeskudd.

TV-reportasje Journalisten og tv-produsenten Ola Flyum, som i mange år har stått bak bøker og reportasjer om krigen i Trøndelag, sier til Dagbladet at han har lyktes i å få et fjernsynsintervju med et øyenvitne.

- Den siste av de sju fra lokalområdet som deltok på Operasjon Rype, gikk med på å fortelle historien sin like før han døde, forteller Ola Flyum. Han er i disse dager i ferd med å redigere programmet, som han regner med å ha klar for sending til våren.

Krigsforbrytelse? Ola Flyum bekrefter at amerikanerne forsøkte å legge et taushetens slør over hva som virkelig hadde skjedd.

BLE CIA-SJEF: Dette private bilde som ble bragt i Årbok for Nord-Trøndelag historielag i
1983, viser flere av deltakerne i Operasjon Rype ved Hegge gård i Trøndelag.
William Colby, den seinere CIA-direktøren, står som nummer to fra venstre. Dagbladet understreker at personene på bildet ikke er beskyldt for å ha urinert på lik.
BLE CIA-SJEF: Dette private bilde som ble bragt i Årbok for Nord-Trøndelag historielag i 1983, viser flere av deltakerne i Operasjon Rype ved Hegge gård i Trøndelag. William Colby, den seinere CIA-direktøren, står som nummer to fra venstre. Dagbladet understreker at personene på bildet ikke er beskyldt for å ha urinert på lik. Vis mer

- Deltakerne var enige om å holde kjeft. Jeg tror nok det var amerikanerne som utførte selve skytingen, sier Flyum.

Bedt om å urinere - Det er flere ting som spriker åpenlyst i denne historien. Men så vidt jeg har kunnet bringe på det rene, forsøkte amerikanerne først å tvinge tyskerne til å grave sine egne graver. Men dette var høyt til fjells, og det var om vinteren, så det gikk rett og slett ikke. Etter at de var drept, ble de begravd i møkkakjelleren på sauefjøset, sier Flyum.

Flere vitner har fortalt at de umiddelbart etter at tyskerne var blitt skutt, ble anmodet av det amerikanske befalet om å urinere på likene. Om amerikanerne gjorde dette, er fremdeles et åpent spørsmål.

Rysta nordmenn - Denne typen oppførsel sier mye om stilen som ble kjørt fra amerikansk side. Nordmennene var rysta. En slik kultur, var ukjent for dem. Jeg ser flere grunner til å diskutere om dette var en krigsforbrytelse, sier Flyum.

William Colby ble i 1953 amerikansk militærattasje i Stockholm. Den virkelige jobben hans var å lede CIAs operasjoner i Norge og Sverige, samt å bygge opp den topp hemmelige undergrunnshæren Stay Behind. Senere ble han sentral forkjemper for opptrapping av USAs krigføring i Vietnam.

Han ble i 1973 utnevnt som CIA-direktør av president Richard Nixon og fikk tre år senere sparken av Gerald Ford.

Ble Colby drept? De siste årene av livet tilbrakte William Colby som prominent advokat i Washington. Hans død 27. april 1996 er fortsatt gjenstand for mange spekulasjoner. 76-åringens lik ble etter et par dagers leting funnet i en innsjø ved landstedet hans i Rock Point, Maryland.

Offisielt het det at han fikk en hjerneblødning og falt i vannet. Men mange hevder at en tidligere CIA-sjef med så mange fiender som William Colby ikke dør en mer eller mindre naturlig død, når det til forveksling kan ligne et godt planlagt drap.

MANNEN INGEN KJENTE: William Colby ble senere sjef for CIA. Her er han i Det hvite hus sammen med president Gerald Ford  da han mottok en utmerkelse i 1976. Colbys sønn, Carl Colby, har laget dokumentarfilmen "The Man Nobody Knew: In Search of My Father, CIA Spymaster William Colby," som handlet om faren. Foto: REUTERS/First Run Features/Handout
MANNEN INGEN KJENTE: William Colby ble senere sjef for CIA. Her er han i Det hvite hus sammen med president Gerald Ford da han mottok en utmerkelse i 1976. Colbys sønn, Carl Colby, har laget dokumentarfilmen "The Man Nobody Knew: In Search of My Father, CIA Spymaster William Colby," som handlet om faren. Foto: REUTERS/First Run Features/Handout Vis mer
INTERVJUET ØYEVITNE: Flere vitner har fortalt at de umiddelbart etter at tyskerne var blitt skutt, ble anmodet av det amerikanske befalet om å urinere på likene, forteller journalist Ola Flym. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTERVJUET ØYEVITNE: Flere vitner har fortalt at de umiddelbart etter at tyskerne var blitt skutt, ble anmodet av det amerikanske befalet om å urinere på likene, forteller journalist Ola Flym. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer