Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikaneren forsvant mystisk. Dette er sporene som leder til Nord-Korea

I 2004 forsvant 24-åringen i sørøstlige Kina. Noen år seinere skal en amerikaner ha lært Kim Jong-il engelsk. Derfor peker familien på Nord-Korea.

DØD ELLER KIDNAPPET? Kinesisk politi mener amerikaneren David Sneddon døde da han gikk tur, men de fant aldri noe lik og ryggsekken hans lå igjen urørt på hostellet. Familien tror han ble kidnappet, og at han endte i Nord-Korea. Foto: Sneddon-familien
DØD ELLER KIDNAPPET? Kinesisk politi mener amerikaneren David Sneddon døde da han gikk tur, men de fant aldri noe lik og ryggsekken hans lå igjen urørt på hostellet. Familien tror han ble kidnappet, og at han endte i Nord-Korea. Foto: Sneddon-familien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjedde med 24 år gamle David Sneddon? Amerikaneren som på mystisk vis forsvant mens han reiste i det sørøstlige Kina i 2004.

Mannen som hadde lært seg koreansk mens han og familien misjonerte i Sør-Korea.

Han som var i Kina for å praktisere mandarin før han fortsatte språkstudiene på universitetet.

Det spørsmålet har familien Sneddon fortvilet forsøkt å få svar på i over et tiår.

De følger nå ekstra godt med på nattas toppmøte mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, og håper at et varmere forhold mellom de to landene endelig kan gi dem svar på hva som skjedde med sønnen deres.

De tror nemlig fremdeles at han lever, skriver amerikanske Newsweek.

«TRYGGEST PÅ JORDA»: Singaporske myndigheter har brukt millioner av kroner på et massivt politi- og sikkerhetsoppbud i forbindelse med toppmøtet mellom Kim Jung-un og Donald Trump tirsdag. Lokale medier i Singapore beskriver hjembyen som den tryggeste i verden for øyeblikket. Dagbladets reporter Nicolai Eriksen oppsøkte øya Sentosa, hvor møtet avh... Vis mer

Mener han druknet

I årevis har kinesisk politi holdt fast på teorien om at han Sneddon døde mens han gikk tur i ulendt terreng, og finner det sannsynlig at han falt i en elv og druknet i Yunnan-provinsen.

Det finnes imidlertid ingen beviser eller vitnemål som kan gå god for denne teorien.

For igjen på hostellet 24-åringen bodde på var fremdeles ryggsekken hans, tilsynelatende urørt, og det har aldri blitt funnet noe lik etter 24-åringen.

Foreldrene til Sneddon har derfor alltid ment at er mer sannsynlig at han ble kidnappet, og har selv samlet inn dokumentasjon som kan underbygge påstanden, skrev Voice of America i 2017.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

De trodde at det var sannsynlig at Sneddon ble holdt fanget i et kinesisk fengsel, skriver Newsweek.

Men så, i 2016, kom en tredje mulig forklaring: at Sneddon hadde blitt kidnappet av nordkoreanske myndigheter.

- Lærte Kim engelsk

- Jeg mottok en telefon fra en kilde i Pyongyang (hovedstaden i Nord-Korea, journ.anm.) for ikke lenge siden, som sa at David hadde blitt flyttet til et øde området rundt Myohyang, og for tiden er under særlig overvåkning, hevdet sørkoreaneren Choi Sung-yong til Voice of America i fjor.

Han leder en veldedig organisasjon som arbeider for å få hjem sørkoreanske borgere Nord-Korea har kidnappet.

Nøyaktig hvor den angivelige kidnappingen i Kina skal ha skjedd, er i beste fall uklart. Choi hevdet i 2017 imidlertid å vite Sneddon ble brakt til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang via Myanmar.

Angivelig skal ordren om å bringe Sneddon til Nord-Koreas hovedstad, ha kommet fra Nord-Koreas forrige leder, Kim Jong-il, som døde 17. desember 2011.

Det er faren til Nord-Koreas nåværende leder, Kim Jong-un. Grunnen til at Sneddon skal ha blitt flyttet til Pyongyang, var for å lære bort engelsk til Nord-Koreas forrige leder, hevdet Choi.

Disse teoriene ble imidlertid avfeid av det amerikanske utenriksdepartementet, som seinere gikk ut og satte spørsmålstegn ved Chois kredibilitet, skriver Voice of America videre.

Samtidig har Sneddons familie kritisert det amerikanske utenriksdepartementet for deres behandling av saken, og har uttalt at de følte saken ble tatt mye mer alvorlig da George W. Bush var president, enn da Barack Obama var president.

Men da Trump tok over skuta 20. januar i 2017, begynte det å skje ting, ifølge den amerikanske ideelle organisasjonen Nord-Korea frihetskoalisjon.

De har bistått Sneddon-familien gjennom mange år, blant annet med å få gjennomført høringer i det amerikanske senatet.

- Vi føler definitivt at Trump-administrasjonen tar denne saken mye mer alvorlig enn Obama-administrasjonen, sa Suzanne Scholte, leder av Nord-Korea frihetskoalisjon til Voice of America i fjor.

Innrømmet kidnappinger

At Nord-Korea tidligere har kidnappet utenlandske borgere, er en kjent sak. Det innrømte sågar Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il i møter med Japans regjeringsapparat i 2002, ifølge The Guardian.

De nektet i 2016 ettertrykkelig for å ha kidnappet amerikaneren.

- Dette er bare et plott fra Obama-gruppa, forhåndsdømt til å synke som sola går ned, het det fra en talsperson for det nordkoreanske utenriksdepartementet da, ifølge Newsweek.

Særlig japanske borgere har vært offer for nordkoreanske kidnappinger, og dette er fremdeles en av Japans utenrikspolitiske hovedprioriteringer å få en løsning på.

Dette har derfor vært et tema Japans nåværende statsminister Shinzo Abe har tatt opp i sine møter med Trump om det kommende møtet mellom Trump og Kim.

Trump har også snakket om slike kidnappinger i FN, og møtte familiene til japanere som har blitt kidnappet, skriver Newsweek.

Og nettopp derfor er Sneddon-familien så håpefulle før møtet mellom Trump og Kim som skjer i tilsynelatende hyggelige rammer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media