Amerikanerne flytter til Bush-land

USAs befolkning flytter sørover til delstater der skatten er lav og den politiske stemningen gagner høyresiden. De demografiske endringene representerer et alvorlig varsko for demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er som om landet er plukket opp i hjørnet der Maine ligger og blitt rystet slik at folket drysser sør- og vestover, sier en befolkningsekspert om folketellingen som ble offentliggjort sist uke.

Riktignok økte alle delstater folketallet da beregningene endte med at det akkurat nå finnes 281 millioner amerikanere, men økningen er likevel svært skjevt fordelt.

Skatteflukt

Delstatene Texas og Florida økte folketallet med formidable 23 prosent i løpet av 90-årene. Hva har de

til felles? Ingen inntektsskatt til delstaten.

Den konservative forskningsstiftelsen Cato beregner at 1000 amerikanere hver dag flytter fra de 41 delstatene som har lokal inntektsskatt til de ni som ikke har.

Snakk om å stemme med beina.

Grunnfjellet utarmes

De demografiske endringene har store politiske konsekvenser. Al Gore maktet i november nesten å erobre flertall i valgmannskollegiet. Grunnlaget hans var de nordøstre delstatene som gjerne kalles New England, og Midtvesten. Disse statene blir nå fratatt 10 valgmannsstemmer (av 535), som havner i delstater George W. Bush vant.

Demokratene vet at folkevandingen gjør det stadig vanskeligere å erobre Det hvite hus og Kongressen. Det er ikke tilfeldig at de har stilt kandidater fra Sørstatene i de tre siste presidentvalgene (Clinton, Clinton, Gore).

Fordelingen at antall valgmannsstemmer og plasser i Representantenes hus justeres hver tiende år.

Kongressmakt

- Hvert tiår som går, innebærer at geografien blir verre, sier Brian Lunde, tidligere sjef i demokratenes nasjonalkomite.

Bare en av statene Gore vant, California, får en ekstra valgmannsstemme. Arizona, Texas, Florida og Georgia, som alle ble vunnet av Bush, få to nye valgmannsstemmer. Noen Bush-stater taper en stemme, men disse kompenseres av tillegg i North Carolina,

Colorado og Nevada.

Endringene i befolkningen gjør det også vanskeligere

for demokratene å gjenerobre Representantenes hus i 2002, siden et flertall av 12 omfordelte plasser havner i valgdistrikter der republikanerne har størst oppslutning.

Kilde: Wall Street Journal

FLYTTER TIL BUSH: Påtroppende president George W. Bush har flyttestrømmen med seg. Amerikanerne flytter sørover til Bush-land. Her er han på Andrews luftforsvarsbase utenfor Washington 28. desember.