FORLATER UFERDIGE PROSJEKT: Amerikanerne har forlatt mange byggeprosjekter i Irak uferdige. Nå planlegger de å trekke seg ut. Her fra byen Najaf. Foto: AFP PHOTO/QASSEM ZEIN/Scanpix
FORLATER UFERDIGE PROSJEKT: Amerikanerne har forlatt mange byggeprosjekter i Irak uferdige. Nå planlegger de å trekke seg ut. Her fra byen Najaf. Foto: AFP PHOTO/QASSEM ZEIN/ScanpixVis mer

Amerikanerne forlater uferdige byggeprosjekt i Irak

- Dette skulle hjelpe oss, men det har blitt en forbannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter den amerikanske invasjonen i 2003, trengte Irak nesten alt. Enkelte byer trengte nye veier, rent vann, elektrisitet og helseomsorg.

Byen Falluja i Al Anbar-provinsen 65 km vest for Bagdad var en sånn by. Den blir regnet som et av sentrene for Sunniislam, og ble en base for den irakiske motstandsbevegelsen under invasjonen.

Forlater uten å fullføre Etter to svært ødeleggende slag i 2004, bestemte amerikanske myndigheter at det første store gjenoppbygningsprosjektet for å vinne hjertene til det innbyggerne i byen skulle være et kloakkanlegg.

Nå, mer enn seks år etter arbeidet startet, 104 millioner dollar senere og uten engang å ha knyttet et eneste hus på anlegget, forlater nå amerikanerne anlegget bare delvis ferdig, skriver The New York Times.

Ifølge avisa er anlegget bare et av mange prosjekt amerikanerne nå enten forlater eller trekker seg tilbake på. Og noen av prosjektene blir ferdigstilt i et hastverk som gjør at standarden forverres og setter arbeidere i fare - i verste fall blir noen av prosjektene forlatt i fare for kollaps.

Dårlig standard I Diyala-provinsen nordøst for Bagdad mente de lokale myndighetene at standarden hadde falt så drastisk at de beordret en umiddelbar stans for alle amerikansk-finansierte prosjekter, selv om amerikanske inspektører hadde ansett standarden for å være tilstrekkelig.

The New York Times også snakket med tjenestemenn i provinsen som forteller at amerikanerne ofte truet med å forlate dersom irakere stilte spørsmål rundt bygningsstandarden eller andre sikkerhetsspørsmål.

- En forbannelse Også i provinsene Bagdad, Salahuddin, Dhi Qar og Babil forteller lokale myndigheter om bygninger og veier som ikke møter tilstrekkelig standard og om amerikanere som bare har forsvunnet fra prosjekt uten forvarsel.

- Dette prosjektet skulle hjelpe oss, men det har blitt en forbannelse, sier Ali Abed al-Karim til The New York Times. Han eier en butikk som er avsperret av en stor grøft.

- DÅRLIG STANDARD: Her jobber noen arbeidere med en vei i Falluja. Noen av prosjektene som først blir ferdigstilt, gjøres ferdig i et slikt hastverk at standarden blir dårlig. Foto: REUTERS/Mohanned Faisal/Scanpix
- DÅRLIG STANDARD: Her jobber noen arbeidere med en vei i Falluja. Noen av prosjektene som først blir ferdigstilt, gjøres ferdig i et slikt hastverk at standarden blir dårlig. Foto: REUTERS/Mohanned Faisal/Scanpix Vis mer