Amerikanerne har mistet tilliten til landets økonomi

Aksjekursene og boligprisene stuper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forbrukeres tillit til den økonomiske utviklingen fortsetter å stupe og drar aksjekursene med seg i fallet. Samtidig raser også boligprisene nedover.

Indeksen over forbrukertilliten falt fra 76.4 poeng i februar til 64,5 poeng i mars.

Dette sendte tirsdag sjokkbølger gjennom markedene, som hadde ventet et tillitstall på 73,4.

Forbrukernes tillit er nå den laveste siden starten av USAs invasjon av Irak i mars 2003.

- Forbrukerne ser ganske pessimistisk på utsiktene for næringslivet, arbeidsmarkedet og egne inntekter, noe som kan være et forvarsel om enda svakere tillit, sier Lynn Franco, direktør for forbruksforskningsinstituttet Conference Board.

Hun legger til at instituttets såkalte forventningsindeks er på det laveste nivået siden tidlig på 1970-tallet.Resesjonsfrykt
Amerikanerne sliter med frykten for resesjon, en økonomisk nedtur som formelt inntrer når et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) - den samlede verdien av de produserte varer og tjenester - har sunket i to kvartaler på rad.

Resesjon henger ofte sammen med økt arbeidsløshet.

På New York-børsen falt Dow Jones-indeksen over viktige industriaksjer med 0,53 prosent til 12.482,54 poeng tirsdag ettermiddag norsk tid.

Standard & Poors 500 var ned 0.40 prosent til 1.344,43, mens teknologiindeksen Nasdaq falt med 0,32 prosent til 2.319,29.

Tall fra Standard & Poors viste samtidig at boligprisene i USA falt med 11,4 prosent i januar i år, det største fallet på en enkelt måned siden selskapets såkalte Case-Shiller-indeks ble tatt i bruk i 1987.

- Boligkrisen rammer hele landet, og ingen deler av markedet ser ut til å bli skånet, sa Standard & Poors-talsmann David Blitzer.

Optimisme
Mens de amerikanske aksjekursene sank, steg kursene på børsene i Asia kraftig tirsdag.

Optimismen bredte seg blant asiatiske investorer, etter at den amerikanske investeringsbanken JP Morgan Chase økte sitt bud på den kriserammede konkurrenten Bear Stearns fra to til ti dollar per aksje.
 En mann går forbi en tavle som viser utviklingen i Hang Seng-indeksen utenfor en bank Hong Kong. Asiatiske og europeiske børser har hatt en god dag, mens kursene stupte i USA der forbrukernes tillit til den økonomiske utviklingen stadig blir svakere. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
En mann går forbi en tavle som viser utviklingen i Hang Seng-indeksen utenfor en bank Hong Kong. Asiatiske og europeiske børser har hatt en god dag, mens kursene stupte i USA der forbrukernes tillit til den økonomiske utviklingen stadig blir svakere. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

På Tokyo-børsen skjøt Nikkei-indeksen i været med 2,1 prosent til 12.745,22, mens Hang Seng i Hongkong var opp med 6,4 prosent til 22.464,52.

Også i Europa var stemningen i markedene god tirsdag.

I London steg FTSE-300-indeksen over ledende økonomiske aksjer med 3 prosent til 1.263,4 poeng ved lunsjtider.

I Paris økte CAC 40 med 3,24 prosent til 4.680,49 i tidlig handel, mens DAX-indeksen i Frankfurt var opp 3,04 prosent til 6.511,90 poeng.

(NTB)