JUSTERER KURSEN: Bildet, som er tatt om natta ved hjelp av ei lita LED-lampe festet til kula, viser hvordan prosjektilet endrer bane underveis mot målet, helt på egen hånd. Foto: SANDIA / AP / SCANPIX
JUSTERER KURSEN: Bildet, som er tatt om natta ved hjelp av ei lita LED-lampe festet til kula, viser hvordan prosjektilet endrer bane underveis mot målet, helt på egen hånd. Foto: SANDIA / AP / SCANPIXVis mer

Amerikanerne har utviklet målsøkende kule

Justerer selv kursen 30 ganger i sekundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksistensen av målsøkende raketter - f.eks. norskutviklede Penguin - er velkjent. Men nå har amerikanske Sandia National Laboratories gått et skritt lenger og utviklet verdens første målsøkende kule, melder AP.

Laserstyrt Sandia er heleid av våpen- og flygiganten Lockheed Martin, og jobber på oppdrag for amerikanske myndigheter. Tre år har det tatt dem å utvikle den høyteknologiske kula, som bl.a. benytter seg av en innebygd mikroprosessor for selv å justere kursen på vei mot målet opptil 30 ganger i sekundet.

På mange måter fungerer kula av .50-kaliber (en halv tomme i diameter) som en rekke moderne målsøkende raketter: En laserstråle peker ut målet, som prosjektilet så styrer mot ved hjelp av en optisk sensor, som mater mikroprosessoren med informasjon. Informasjonen omsettes i styringssignaler til kulas små aerodynamiske «finner».

Kulas rekkevidde er på opptil en mile (1609 meter). Datasimuleringer har vist at ei vanlig kule, avfyrt på en halv miles avstand (805 meter), kan bomme på målet med opptil 10 yards (9,1 meter). Med Sandias målsøkende kule er feilmarginen redusert til 8 tommer (20,3 centimeter).

Stolte Ikke uventet er utviklerne stolte av verket, som de mener er et skritt på veien mot en ny type høyteknologisk slagmark.

- Hvor langt vi kan gå, begrenses bare av vår egen fantasi, sier Sandia-forsker Red Jones til AP.

Han understreker at prosjektilet verken er for komplisert eller for dyrt å lage.

Det har lenge vært en målsetting for det amerikanske militæret å utvikle mer treffsikre våpen, og selskaper som Sandia har fått gullkantede kontrakter verdt titalls millioner for å frambringe f.eks. snikskytterrifler og sikter som tar hensyn til vind og andre ytre faktorer.

Mer effektiv Sandias målsøkende kule, på sin side, er tiltenkt et stasjonært maskingevær med beltemagasin à la over 80 år gamle M2 Browning, og hensikten er åpenbart å gjøre den tunge ammunisjonen mer effektiv, med flere treff per ammunisjonsbelte enn hva som er mulig i dag. I tillegg er et hovedformål å redusere antall «vennlige treff» - å treffe egne soldater.

Nå ønsker Sandia å finne en privat partner som kan hjelpe til med å bringe kula ut på markedet gjennom videre testing og utvikling.

I tillegg til mer treffsikker ammunisjon ser forsvarseksperter for seg at den nye teknologien først og fremst vil gjøre seg gjeldende på kommunikasjons- og informasjonsnivå.

Allerede er flygende nanoboter (mikroroboter) med live videostreaming under utvikling; det samme er kontaktlinser som gjør det mulig å observere både virtuelle bilder av omgivelsene og de faktiske omgivelsene samtidig. I tillegg kan smartphone-apps skreddersys for å brukes i taktiske operasjoner.