Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikanerne lukker øynene

RAMALLAH: - USAs rolle som fredsmekler i Midtøsten er i fare hvis de ikke blir mer balansert i Midtøsten-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den palestinske informasjonsministeren, Yasser Abed Rabbo.

56-åringen er rangert som nummer tre i PLO, og var med da Oslo-avtalen kom til verden. Abed Rabbo og det palestinske lederskapet har vært presset mot veggen en rekke ganger, men nå fortviler han.

- Amerikanerne har aldri hatt en så fiendtlig innstilling til det palestinske lederskapet som nå. De legitimerer mange av israelernes ulovlige handlinger, som ødeleggelser av palestinske hus, konfiskering av land og likvideringer. De lukker øynene når det kommer til Israel, sier han.

- Uansvarlig Sharon

Abed Rabbo mener USA mister troverdighet som fredsmeklere i Midtøsten hvis de fortsetter å støtte Israel.

Spesielt er han skuffet over at USA ikke kom med fordømmelser da Ariel Sharon i forrige uke sa han angrer på at han ikke likviderte Arafat i 1982:

- Sharon oppfører seg som en gjengleder. Hans uttalelser burde bli fordømt internasjonalt. Derfor er jeg veldig lei meg for at amerikanerne ikke reagerte. Dette er ødeleggende for deres rolle som forhandlere.

56-åringen fortviler over palestinernes levevilkår: Over 50 prosent er arbeidsledige, infrastrukturen er ødelagt og israelernes sjekkposter gjør at palestinerne ikke kan bevege seg fritt.

- Det palestinske folket lider. Vi har aldri hatt det verre under alle åra med okkupasjon. Aldri, sier han.

- Apartheid

I forrige uke var Sharon i møter med Abu Ala i Jerusalem. I tillegg var Sharons sønn i Ramallah i samtaler med Arafat.

- Vi tar dem ikke seriøst når de sier at Arafat er irrelevant. Det er bare en del av den psykologiske krigføringen. Vi har heller ikke fryktet for Arafats liv. Det er snakk om en personlig ydmykelse, men det viser verden at vi ikke har en krig mellom to likeverdige parter. Eller to likeverdige hærer, sier Abed Rabbo.

I det israelske samfunnet diskuteres det nå om de skal bygge en mur mellom israelerne og palestinerne.

- Mens det i resten av verden er en økt globalisering, vil israelerne bygge en mur rundt Jerusalem. Dette er de sinnssykes krig. Dette er verre enn apartheidregimer. Vi har ingen garantier for det palestinske folkets sikkerhet, sier Abed Rabbo.

Til tross for at han har opplevd nedtur etter nedtur i arbeidet for fred, nekter Abed Rabbo å gi opp håpet:

- Tar amerikanerne til fornuft og kommer inn som en seriøs og balansert part, kan det bli fred. Mitchell-planen må igangsettes og amerikanerne slutte å støtte israelerne. Da er en fredfull løsning mulig.

TÅREGASS: En israelsk soldat kaster en tåregassgranat på internasjonale fredsaktivister som demonstrerer sin støtte til Yassir Arafat. Arafats nære medarbeider Abed Rabbo mener amerikanerne ikke kan mekle når de gir sin støtte til Israel.
Hele Norges coronakart