Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikanerne må gripe inn

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn ser Israels aksjoner i Gaza som tegn på et nytt apartheidsystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førsteamanuensisen ved Senter for menneskerettigheter mener Israel har planlagt aksjonen lenge, og er redd for en mobilisert palestinsk befolkning.

- Dette er en kamp om kontroll av landområder, og minner om et nytt apartheidsystem. Her skjer en etnisk oppdeling av land som domineres av bosettere, og hvor de ikke-hvite innkapsles i svært befolkningstette områder, sier Butenschøn.


Han mener Israel bruker den kidnappede soldaten som et påskudd til å sette premisser for hvilke landegrenser som skal trekkes.

- Som flere ganger tidligere, sto den israelske hæren klar. De ønsker kontroll over at grensene blir satt slik at de ikke vil danne grunnlag for en palestinsk stat. Derfor går de inn og ødelegger infrastruktur og kraftverk. Dette kan palestinerne selvsagt ikke godta. - Samtidig er konflikten i ferd med å ta en ny vending. Hvordan skal Israel i det lange løp kunne forsvare seg mot det som nærmer seg over halvparten av befolkningen mellom Middelhavet og Jordan-elva? At Israel er i ferd med å bli den minste gruppen gjør en tostatsløsning nærmest til en umulighet, sier Butenschøn.


Han ser bare en løsning på den betente situasjonen som nå utspiller seg i Gaza: At amerikanerne griper inn.

- I teorien kan USA gå inn og gi visse garantier. Eksempler kan være at Palestina danner en samlingsregjering som anerkjenner staten Israel og overleverer den kidnappede soldaten, vil Israel trekke styrkene sine tilbake.


- Om amerikanerne er villige til dette er et annet spørsmål. Det virker ikke sånn akkurat nå. Situasjonen er veldig spent, sier Nils Butenschøn.

USA, som etter alt å dømme var varslet om aksjonen er tilbakeholden i sine kommentarer. Bush-administrasjonen ber Israel «sikre at uskyldige ikke skades, og unngå unødig ødeleggelse av eiendom og infrastruktur».