Amerikanerne parkerer bensinslukerne

Amerikanere endrer sine bilvaner, og salget av nye, bensinslukende biler stuper.

TREIG OMSETNING: Denne bilforhandleren i Chantilly i Virginia opplever treg omsetning av sine Hummere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
TREIG OMSETNING: Denne bilforhandleren i Chantilly i Virginia opplever treg omsetning av sine Hummere. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Få ting er vel så rotfestet i amerikansk kultur som bilen. Men finanskrisen har ført til at mange amerikanere endrer sine bilvaner, og salget av nye, bensinslukende biler stuper.

I 2006 var det registrert 135,4 millioner personbiler i USA, ifølge statistikk fra det amerikanske kontoret for transportstatistikk.

Store, bensinslukende biler, såkalte SUVer (forkortelse for Sports Utility Vehicles), har siden 1995 og fram til 2007 utgjort tre firedeler av nybilsalget i USA.

Men nå har trenden snudd. Foreløpige tall for 2008 viser at salget av nye SUVer er dramatisk redusert. Bensinslukere som Hummer, Nissan Armada, og Dodge Durango er blant de minst solgte modellene.

Tar bussen

Amerikanernes forkjærlighet for bilkjøring har også stagnert, og mye tyder på at den vil være på et lavt nivå en god stund. Det igjen kan få betydning for landets bilindustri, og for etterspørselen etter bensin og diesel.

Nå søker amerikanerne andre måter å komme seg rundt på. Bilkollektiver er blitt populært, og bilutleiefirmaer melder om eksplosiv økning i utleien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer