SORT GULL: Russerne har gjort et potensielt enormt funn av olje i Nordishavet. Her en oljeplatform ved Sakhalin I-feltet i Russland som er deleid av blant andre amerikanske Exxon. Foto: ONGC Videsh Ltd.
SORT GULL: Russerne har gjort et potensielt enormt funn av olje i Nordishavet. Her en oljeplatform ved Sakhalin I-feltet i Russland som er deleid av blant andre amerikanske Exxon. Foto: ONGC Videsh Ltd. Vis mer

Amerikanerne risikerer å sitte igjen med skjegget i postkassa etter russisk rekord-oljefunn

Obamas russiske sanksjoner kan føre til tap av milliardinntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lørdag kom nyheten om at det russiske selskapet OAO Rosneft hadde funnet et enormt oljefelt i Kara-sjøen i Nordishavet. Prøveboringen, som ble gjennomført av den amerikanske energigiganten Exxon Mobil, skal ha funnet råolje tilsvarende én milliard fat.

- Et av verdens største Ifølge Rosnefts toppleder Igor Sechin skal feltet ha potensialet til å kunne bli en av verdens største produsenter av råolje.

Sechin sier området kan vise seg å være i stand til å produsere mer olje enn hele den amerikansk-eide delen av Mexicogolfen. Det har tidligere blitt spekulert i at feltet kan inneholde så mye som ni milliarder fat med olje.

- Dette overgikk alle våre forventninger, uttalte Sechin ifølge Bloomberg.

Overgår den norske oljereserven Skulle det vise seg at oljefeltet inneholder så mye som ni milliarder fat, vil det tilsvare hele den norske oljereserven.

- Dersom det viser seg at det finnes ni milliarder fat, kan man til sammenligning se at de to største norske feltene, Statfjord og Ekofisk, er på omtrent 3,5 milliarder fat olje hver. Totalt har Norge 8,7 milliarder fat i reserve, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til Dagbladet.

- Funnet på én milliard fat vil være det største gjort i verden i år. Ni milliarder vil nok være det største funnet etter år 2000, sier han.

Strenge sanksjoner Funnet kan tilspisse disputten mellom USA og Russland, etter at Obama tidligere i år innførte strenge sanksjoner mot Russland, som et svar på Putins inngripen i Ukraina.

Amerikanske myndigheter har gitt Exxon tillatelse til å arbeide med Russerne frem til 10. oktober. Etter det er det full stans. Russiske Rosneft er på sin side avhengig av utenlandsk hjelp for å bore, og uten Exxons hjelp kan prosjektet bli lagt på is.

- For å drive offshore i så vanskelige områder er myndighetene avhengig av hjelp fra internasjonale selskap. Russland inviterer ikke utenlandske selskap inn for å være hyggelige. Det er helt nødvendig, konstaterer Omdal.

- Gikk inn i Kurdistan Exxon har borerettigheter på over 46 000 kvadratkilometer i Russland. Omdal mener den amerikanske energi-giganten vil gjøre sitt ytterste for å beholde kontraktene med russerne.

- Exxon vil nok prøve å få til ordninger som gjør at de ikke mister lisensen som følge av USAs sanksjoner. I verste fall kan Russland bryte kontraktene, sier han og legger til:

- Det hender at Exxon gjør ting som strider med amerikanske myndigheters ønske. Blant annet gikk de inn i Kurdistan, noe som brøt med offisiell amerikansk politikk. Men det å trosse disse sanksjonene er nok strengere enn det var den gang.

Vil trekke seg ut Selskapet bekrefter at de vil trekke seg ut som en følge av Obamas politikk, og mener samtidig at det er for tidlig å skulle si noe om hva som vil komme av funnet.

- Vi har funnet hydrokarboner, men det er for tidlig å spekulere i noe potensielt utfall, sier talsperson Richard Keil i Exxon til Bloomberg.

ENORMT FUNN: Oljeanalytiker Trond Omdal sier at et funn på ni millarder fat med olje vil tilsvare mer enn den norske oljereserven.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
ENORMT FUNN: Oljeanalytiker Trond Omdal sier at et funn på ni millarder fat med olje vil tilsvare mer enn den norske oljereserven. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Utviklingen av et oljefelt i arktiske områder vil koste flere hundre milliarder dollar, og kan bli en tidkrevende prosess. Likevel er Omdal sikker på at det vil bli en realitet, før eller siden.

- Det er ikke opplagt at dette feltet er veldig lønnsomt. Selv uten sanksjoner er Russland et krevende land å operere i for utenlandske selskap. Et funn på én milliard fat vil på et eller annet tidspunkt bli bygget ut, men det kan ta lang tid, sier Omdal.

Russlands oljereserver i Sibir er stadig minkende, og president Vladimir Putin har et uttalt mål om å utvikle nye reserver for å kunne konkurrere med vesten.

Sechin sier oljeproduksjonen fra det nyoppdagede oljefeltet, som har blitt døpt «Seier», vil kunne begynne innen fem til sju år.

MILLIARDTAP Det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil risikerer å tape milliardsummer på grunn av amerikanske sanksjoner mot Russland. Foto: AP/SCANPIX
MILLIARDTAP Det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil risikerer å tape milliardsummer på grunn av amerikanske sanksjoner mot Russland. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer