Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikanerne skjøt med vilje

Den italienske journalisten Giuliana Sgrena snakker ut fra sykesengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Giuliana Sgrena tror at Italias villighet til å forhandle med kidnappere skal være grunnen til at amerikanere skjøt på hennes bil i Irak på fredag.

Redningsmann drept

Sgrena ble tatt til fange 4. februar, men ble etter en lenger tids forhandliger satt fri på fredag. Like utenfor flyplassen i Baghdad ble hun utsatt for et amerikansk angrep.

Den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari, som assisterte henne på denne reisen, ble drept idet han forsøkte å beskytte henne mot kulene.

- Det verste jeg opplevde under hele fangenskapet, var da han som reddet livet mitt døde i armene mine, sa hun da hun landet i Roma i går.

Planlagt angrep

Selv ble hun truffet av kulesplinter i skuldrene og lungen, og gjennomgikk nok en operasjon i går. Sengeliggende fortalte hun Sky Italia TV at det er en mulighet for at hun ble angrepet fordi Washington er imot Italias forhandlingsstrategi overfor kidnappere. Den åpner blant annet for utbetaling av løsepenger.

- USA støtter ikke dette, så de forsøker å stoppe det på alle måter de kan.

SISTE HVILESTED: Kisten ble i dag båret gjennom Romas gater til Vittoriano gravkammer. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
SISTE HVILESTED: Kisten ble i dag båret gjennom Romas gater til Vittoriano gravkammer. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Også Sgrenas samboer, Pier Scolari, mener at skyteepisoden var planlagt på forhånd fra amerikanerens side for å hindre Sgrena å spre informasjonen hun tilegnet seg under sitt opphold i Irak.

Den erfarne krigsjournalisten har skrevet en kommentar i den italienske avisen Il Manifesto der hun forteller hvordan Calipari reddet livet hennes i de skjebnesvangre minuttene angrepet foregikk.

- Nicola kastet seg over meg for å beskytte meg og plutselig hørte jeg hans siste pust idet han døde på toppen av meg.

Krever svar

Det har ikke blitt frigitt noen offisielle tall, men italienske aviser spekulerer på om det kan ha blitt betalt opptil åtte millioner euro, i underkant av 66 millioner kroner, for Segras frihet.

Antagelser om at løsepenger har blitt utbetalt støttes også av Italias landbruksminister, Gianni Alemanno. Han tror det er «veldig sannsynlig» at en større sum penger har skiftet eier i dette tilfelle.

Italias myndigheter benekter at det har vært løsepenger involvert i tidligere i kidnapningssaken.

Det amerikanske forsvaret forklarer skyteepisoden med at Sgrenas bil nektet å stoppe på vei til et kontrollpunkt, til tross for flere advarsler fra soldatene.

Myndighetene i Italia har liten tro på denne forklaringen og krever nå svar både fra USA og statsministeren Silvio Berlusconi.

- Vi trenger å få de skyldige straffet og få en unnskylding fra amerikanere. Vi er trofaste allierte, men vi må ikke gi inntrykket av å være underordnede, sa Alemanno ifølge Reuters.

TUNG DAG: Caliparis kone, Rosa Maria, under mottakelsen av kisten på Ciampinino flyplass i Roma i går.
SØRGEBÅND: Et sort sørgebånd til minne om Calipari, har blitt festet til flagget til det italienske kommunistpartiet under gårsdagens protestdemonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Roma.
«ITALIAS TRISTESTE LYKKELIGSTE DAG»: - Det er ikke mangel på modige, gode menn og kvinner som drar til Irak og mister livet. Den siste av disse er Nicola Calipari, skriver <a href"http://www.alternet.org/waroniraq/2005/03/003106.html">en blogger</a> for å hedre den drepte agenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!