Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne: Slik skal missilen ha blitt skutt opp fra ukrainsk landsby

Legger fram bevis på hvordan passasjerflyet ble skutt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikansk etterretning mener missilet som skjøt ned passasjerflyet fra Malaysia Airlines ble skutt opp fra den ukrainske landsbyen Snizhne like ved grensa til Russland.

Amerikanerne har ifølge CNN-produsenten Vaughn Sterling gått ut med en grafikk som viser et estimat over hvordan missilet ble skutt opp mot rute MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Samtidig kommer det fram at OSSEs observatører mener store vrakrester etter Malaysia Airlines-flyet har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da de først så dem.

- Vraket tuklet med Talsmann Michael Bociurkiw ved Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opplyser til BBC at de mener vrakrestene er tuklet med. Observatørene har vært i Ukraina siden april, og de var de første internasjonale observatørene som kom til stedet der Malaysia Airlines-flyet styrtet torsdag i forrige uke.

Flere dager senere fikk internasjonale fly- og identifiseringseksperter tilgang til området. Mange har fryktet at de prorussiske separatistene som kontrollerer området, kan ha endret bevismateriale i tiden mellom flystyrten og ekspertenes ankomst.

Ukraina og flere vestlige land sier flyet ble skutt ned, trolig av en bakke-til-luft-rakett som de prorussiske separatistene i området skal ha fått fra Russland. Russland på sin side har antydet at ukrainske styrker har skylden for flyulykken.

Mandag kveld overleverte de prorussiske separatistene ferdsskriveren og taleregistratoren - de såkalte svarte boksene - til malaysiske myndigheter. De malaysiske granskerne sier de svarte boksene ser ut til å være i god behold.

Vurderer det som krig Samtidig ble det i dag kjent at Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) vurderer situasjonen i Ukraina som en krig. At landet er i krig åpner muligheten for at hendelser, som nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i Øst-Ukraina, kan etterforskes og rettsbehandles som krigsforbrytelser.

Ifølge Genèvekonvensjonene er ICRC talsmann og vokter for krigens folkerett. I FN-systemet gis det derfor stor vekt når komiteen kaller en konflikt krig.

- I FN-systemet er det ICRC som tar den avgjørelsen. De er portvokterne for folkeretten, sier en FN-kilde til nyhetsbyrået Reuters.
Etterforsker flystyrten Nederland etterforsker allerede flystyrten, med mistanke om drap, krigsforbrytelser og nedskyting av et fly. Ifølge folkeretten kan Nederland rettsforfølge enkeltindivider som har begått krigsforbrytelser mot nederlendere, også i utlandet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) kommer med vurderingen i et hemmeligstemplet dokument.

Reuters har fått konklusjonen fra flere vestlige diplomater. Ifølge Reuters' kilder har ICRC valgt ikke å gå ut med konklusjonen i det hemmelige dokumentet, for å unngå å fyre opp under konflikten. Dokumentet har blitt delt med partene i konflikten, ifølge kildene.

VRAK: Her er et satelittbilde av flystyrten. Foto: Reuters/DigitalGlobe/NTB Scanpix
VRAK: Her er et satelittbilde av flystyrten. Foto: Reuters/DigitalGlobe/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!