Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne søler bort millioner i Irak

Irakere uten vann og strøm - penger sløses bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Millioner av amerikanske dollar som skulle brukes til å gjenoppbygge Irak, synes nå å være forsvunnet, melder BBC.

Dette står i en 579-sider lang rapport fra amerikanske revisorer, som forventes å bli offentliggjort i dag. Her advares det om at korrupsjonen brer om seg i det borgerkrigsrammede landet.

- Sikkerhetssituasjonen forverres ytterligere, og hindrer framgang i alle oppbygningssektorer. Dermed trues all anstrengelsen vi har gjennomført i forhold til gjenoppbygging, sier Stuart Bowen, som har gjennomført revisjonsrapporten på oppdrag for den amerikanske kongressen.

Ubrukt svømmebasseng

Rapporten viser til en leir som er bygget for å trene politifolk. Her er det også bygget et gedigent svømmebasseng, med olympiske mål. Både leiren eller svømmebassenget står og støver ned, ubrukt.

I tillegg kommer det fram at millioner av bistandskroner ligger urørt hos den irakiske regjeringen. Og som om ikke det er nok; revisorene uttrykker en «signifiant bekymring» i forhold til om den irakiske regjeringen har kontroll over sine budsjetter.

Rapporten kommer samtidig som USAs president George W. Bush ber kongressen om å godkjenne ytterligere 600 millioner dollar i gjenoppbyggingsbistand, melder BBC.

Manglende dokumentasjon

UTEN VANN OG STRØM: Store deler av Iraks befolkning har ikke tilgang til livsnødvendig infrastruktur som strøm og vann. Her er to barn avbildet i flyktningeleiren Diwaniya, som ligger 180 km sør for Bagdad. Foto: Scanpix
UTEN VANN OG STRØM: Store deler av Iraks befolkning har ikke tilgang til livsnødvendig infrastruktur som strøm og vann. Her er to barn avbildet i flyktningeleiren Diwaniya, som ligger 180 km sør for Bagdad. Foto: Scanpix Vis mer

Revisorene trekker fram en rekke eksempel. I en sak betalte USAs State Departement 43,8 millioner dollar til en entreprenør, DynCorp International, for å bygge en boligleir for politifolk i Bagdad. Leiren ble aldri brukt. Deretter bestilte det irakiske innenriksdepartementet arbeid for 4.2 millioner kroner. Disse pengene var aldri autorisert fra den amerikanske administrasjonens side.

Et annet eksempel som tas fram i rapporten, er 36,4 millioner dollar som amerikanske tjenestemenn har brukt på pansrede biler, skuddsikre vester og kommunikasjonsutstyr. Problemet her er at US State Departement ikke har fått tilstrekkelig dokumentasjon på at innkjøpene faktisk fant sted.

Frustrasjon

Demokratene, som nå kontrollerer kongressen, har uttrykt sin bekymring for hva som faktisk skjer med pengene som skal gå til gjenoppbygging av Irak.

Siden 2003 har det blitt kuttet i bistand til infrastruktur, mens det har blitt brukt mer dollar enn planlagt på sikkerhets- og demokratiprosjekt.

Dette til irakernes store frustrasjon: Tilgangen på elektrisitet i Irak er nå mye dårligere enn den var før krigen. Også vann- og kloakksystemet fungerer langt dårligere enn da Saddam Hussein regjerte.

- USA har brukt milliarder av dollar i Irak, men med begrenset suksess, sier Bowen.

Revisor Bowen og hans revisorkontor begynte å gjennomgå pengestrømmen til Irak i 2004. Hans kontor, som var nær ved å bli stengt av republikanerne i fjor, skal nå fortsette arbeidet ut 2008.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!