Amerikanerne spør Google på valgdagen:
- Teller stemmen min?

Professor: - Det er mer usikkert enn noensinne hvor stor frammøteprosenten blir. 

HVEM VINNER?  Ikke-hvite kvinner med høy utdannelse går mann av huse for Hillary, og Trump ser ut til å få lokket noen hvite menn med lav utdannelse ut av sofaen, selv om det er veldig vanskelig. FOTO: REUTERS
HVEM VINNER? Ikke-hvite kvinner med høy utdannelse går mann av huse for Hillary, og Trump ser ut til å få lokket noen hvite menn med lav utdannelse ut av sofaen, selv om det er veldig vanskelig. FOTO: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis man skal se historisk på presidentvalget i USA, kan man forvente at mellom 80 og 100 millioner amerikanere ikke bruker stemmeretten sin.

Ved presidentvalget i 2012 stemte bare 53,6 prosent av stemmeberettigede amerikanere. Men flere eksperter har spådd et større oppmøte i 2016, siden det har vært mange som har registrert seg, og siden det har vært sterke følelser i sving hos amerikanerne rundt både Trump og Clinton, skriver Vox.

Valgdeltakelsen i USA har vært bemerkelsesverdig stabil og lav de siste førti årene. Oppmøtet i amerikanske valglokaler på valgdagen er faktisk blant de laveste i hele den industrialiserte verden, ifølge Pew Reasearch Senter.

Må registreres før de kan stemme

En av grunnene til det beskjedne oppmøtet kan være at det i USA er et individuelt ansvar å registrere seg som velger. Bare omtrent 65 prosent av amerikanerne i stemmeberettiget alder registrerte seg før valget i 2012.

Og flesteparten av de som registrerer seg møter også opp til urnene, viser statistikken. I 2012 stemte omtrent 84 prosent av amerikanerne som hadde registrert seg som velgere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer