Amerikanerne tror ikke Irak-krigen demper terrorfaren

Sju av ti amerikanere tror ikke krigen i Irak har ført til mindre fare for terrorhandlinger mot USA. De vil heller styrke den direkte kampen mot terrornettverket al-Qaida, viser en fersk meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush har flere ganger sagt at Irak-krigen er et livsviktig ledd i den amerikanskledede kampen mot terror. Men ifølge meningsmålingen som statsvitere ved universitetet i delstaten Maryland har gjennomført, er amerikanere flest ikke enige i dette.

På spørsmålet om hva som var viktigst, svarte 75 prosent «å fange Osama bin Laden og knuse hans nettverk al-Qaida». Bare 21 prosent svarte «å ta Saddam Hussein til fange og bygge opp et demokrati i Irak».

Samtidig sa 56 prosent av de spurte at de ikke tror krigen i Irak vil føre til en mer stabil situasjon i Midtøsten. Meningsmålingen fra Maryland-universitetets forskningsprogram rundt politiske kunnskaper og meninger bygger på samtaler med 712 amerikanere.

En fersk meningsmåling i Spania viser ifølge nyhetsbyrået Reuters at 85 prosent av de spurte ikke syntes krigen i Irak var verdt innsatsen. Omtrent halvparten mente det likevel er riktig at de rundt 1.300 spanske soldatene i Irak fortsetter sine operasjoner.

NTB