MÅ STELLES: Puss, puss – men tanntråden kan du trolig droppe, mener amerikanske myndigheter. Norske tannleger er uenige, og anbefaler at man bruker tanntråd daglig. Foto: Frank May / NTB scanpix
MÅ STELLES: Puss, puss – men tanntråden kan du trolig droppe, mener amerikanske myndigheter. Norske tannleger er uenige, og anbefaler at man bruker tanntråd daglig. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Amerikanerne tviler, men norske tannleger anbefaler fortsatt tanntråd

- Særlig viktig hos unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske tannlegeforeningen anbefaler fortsatt bruk av tanntråd, selv etter at amerikanske myndigheter nylig trakk tilbake rådet.

I årtier har helsemyndigheter og tannhygieneprodusenter hevdet at tanntråd beskytter mot hull i tennene og sykdommer i tannkjøttet.

Nå viser ny forskning at dette ikke nødvendigvis stemmer, men tannlegeforeningen i Norge anbefaler fortsatt bruk av tanntråd.

– All fornuft og klinisk erfaring tilsier at daglig tannpuss kombinert med bruk av tanntråd bidrar til å redusere mengden bakteriebelegg på alle tannas flater, som igjen forebygger utvikling av karies, tannkjøttproblemer og dårlig ånde. Spesielt er bruk av tanntråd viktig hos unge fordi det er den mest skånsomme metoden for tannkjøttet, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening.

Myndighetene i USA har siden 1979 anbefalt bruk av tanntråd, men fjernet dette rådet fra årets ernæringsveiledninger.

Nyhetsbyrået AP har sett på 25 større studier som hovedsakelig sammenligner bruk av tannkost sett opp mot bruk av både tannbørste og tanntråd. Beviset for at tanntråd fungerer omtales som svakt og veldig upålitelig.

(NTB)