Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

330 amerikanske soldater stasjonert i Norge:

Amerikanerne: Vi skal lære å stå på ski Forsker: Russerne anser dette som en trussel

Norsk seniorforsker mener det er naivt å tro at stasjoneringen av 330 amerikanske soldater ikke har noe å gjøre med den generelle oppbygningen av amerikansk nærvær i Europa. 

AMERIKANSKE SOLDATER: Over 300 soldater fra United States Marine Corps ankom Norge mandag formiddag. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret
AMERIKANSKE SOLDATER: Over 300 soldater fra United States Marine Corps ankom Norge mandag formiddag. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 300 amerikanske soldater landet mandag formiddag på Værnes lufthavn. Nå skal soldatene delta i seks måneders vintertrening. Dette har fått internasjonal oppmerksomhet, spesielt på grunn av den spente stemningen mellom USA og Russland.

Ifølge Forsvarets nettsider skal amerikanerne lære seg å takle kulde og snø best mulig, og bli gjort klare til vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark i mars.

- Vi er her for å trene i kaldt vær. Vi skal lære å gå på ski, og vi skal lære hvordan det er å leve i et slikt miljø, sa oberst Douglas Bruun, sjef for de amerikanske soldatene, til NRK mandag.

Russerne hevder at NATO og USA har offensive interesser
- Det sikkerhetspolitiske utsynet som dominerer Russland i dag, både i presidentadministrasjonen og i føderasjonsforsamlingen, er grunnen til at russerne anser dette som en trussel, sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Utenrikspolitisk institutt.

I NORGE: Her ankommer soldatene Værnes lufthavn. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret
I NORGE: Her ankommer soldatene Værnes lufthavn. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret Vis mer

USA anses som en verdensmakt som handler i strid med russiske interesser. Spesielt problematisk sett fra Russland er de stadige NATO utvidelsene etter den Kalde Krigens slutt. De anser NATO som en fiendtlig allianse, og mener at NATO, med USA som hovedaktør, prøver å omringe Russland, opplyser Wilhelmsen.

- Selv om NATO selv sier at alliansen bare har defensive intensjoner, at den kun prøver å beskytte medlemslandene, hevder russerne at NATO og USA har offensive interesser og i siste instans kanskje vil forsøke å velte Putin-regimet. Dette er slik russerne ser på saken, sier Wilhelmsen.

Hun forklarer at om det kun hadde vært stasjoneringen på Værnes, så hadde det ikke vært så problematisk. Det som er problematisk for Russland, er at dette kommer på toppen av andre amerikanske- og NATO-troppeutplasseringer i Baltikum og Polen. Russerne mener at deres omringningsteori er i ferd med å gå i oppfyllelse.

330: De amerikanske soldatene skal være stasjonert på Værnes i seks måneder. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret
330: De amerikanske soldatene skal være stasjonert på Værnes i seks måneder. Foto: Tom-Daniel Laugerud, Forsvaret Vis mer

Sender signal til russerne
- Denne stasjoneringen på norsk jord dreier seg om øving. De 300 soldatene skal ikke være der fast, men på rotasjonsbasis. Likevel ser Russland på dette som opptrapping fra amerikanernes side. De ser på dette som en trussel, og kommer til å svare, sier Wilhelmsen.

- Det som er litt skummelt den siste tiden, er at denne retorikken fra både Russland og NATO sin side har fått helt konkrete følger, i nettopp økte utplasseringer av styrker og i et heftig øvelsesmønster, sistnevnte spesielt på russisk side og nær de europeiske grensene.

Wilhelmsen mener at uavhengig av hva intensjonen er, så sendes det et signal til russerne. For amerikanerne er det opportunt å si at dette ikke er farlig eller offensivt. Men det endrer ikke på det faktum at russerne oppfatter det som defensivt.

- Det er klart det er naivt å tro at dette ikke har noe å gjøre med den generelle oppbygningen av amerikansk nærvær i Europa, sier Wilhelmsen.

Flere av representantene i det amerikanske senatet og kongressen mener at Russland er trussel nummer én mot USA.

- Det å bygge opp styrker rundt Russland vil da være en veldig logisk politikk, og det kan godt hende at den videreføres selv om Trump har gitt hint om det motsatte. Men det er vanskelig å si noe om Trump, han er så uforutsigbar, sier hun.

Alliert tilstedeværelse er normalt
- Det er et ønske i marinekorpset å dra et sted med de tøffeste forholdene sammen med oss, nettopp fordi vi er vant med disse forholdene. Dette er en videreføring av en lang tradisjon med alliert trening på norsk jord, sier oberst Håkon Warø, sjef for HV-12.

- Vi ser ikke den amerikanske tilstedeværelsen som noen trussel mot Russland, sier Warø.

Han forteller at senest i fjor høst var det amerikanske soldater i Værnes, og at de opplever dette som normal aktivitet.

- Her er det å ha alliert tilstedeværelse noe både vi og sivile i området opplever som naturlig. I hovedsak opplever vi at de lokale er positive til de amerikanske soldatene, sier Warø.

Viktig å styrke samarbeidet
- Vi er glade for at Norge skal samarbeide med USA om en prøveordning med rotasjonsbasert øving og trening i Norge i 2017, og at HV-12 på Værnes garnison skal være vertskap for de om lag 330 soldatene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en e-post til Dagbladet.

Alliert øving og trening har i årtier vært en sentral del av norsk sikkerhetspolitikk, og er en grunnleggende forutsetning for Norges forsvarsevne. Dette er helt i tråd med norsk basepolitikk.

I 2006 vedtok Stortinget en fornyelse av avtalen om forhåndslagring og forsterkning med USA, og der omtaler Stortinget hvor positivt det er at avtalen åpner for utstrakt amerikansk øving og trening i Norge.

- Dette er viktig for å bygge norsk og alliert forsvarsevne, og vi har over tid jobbet aktivt med flere nære allierte, som USA, Tyskland, Frankrike, UK og Nederland, for å styrke samarbeidet og tiltrekke oss mer alliert trening i Norge - sammen med norske styrker, sier Søreide.

Gir ikke grunnlag for reaksjon fra Russland
- USMC har drevet vintertrening i Norge i 25 år, og vi er enige om at rotasjonsordningen både er en effektiv og hensiktsmessig måte å utvikle kompetanse på, både for amerikanske og norske styrker.

Søreide mener at prøveordningen ikke gir grunnlag for noen reaksjon fra Russland.

Dette dreier seg om alliert øving og trening og er videreføring av en lang tradisjon for slik aktivitet i Norge, som russerne er godt kjent med.

- For vår del er dette en del av vårt ønske om å utvide trenings- og øvingssamarbeidet med nære allierte. Det er viktig for oss å understreke at dette ikke har noe med NATOs Enhanced Forward Presence (EfP) å gjøre, men er et bilateralt øvings- og treningssamarbeid mellom Norge og USA, sier Søreide.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med oberst Douglas Bruun, sjef for de amerikanske soldatene, men har foreløpig ikke lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling