Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne vil ha verken Trump eller Palin

Elendige tall for kjendiskandidatene i meningsmåling.

LAVE VINNERSJANSER: Donald Trump. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/Scanpix
LAVE VINNERSJANSER: Donald Trump. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapet på Osama bin Laden ga president Barack Obama et kjempehopp på meningsmålingene.

Valgnerden Nate Silver, som nå skriver blogger for New York Times og svært ofte treffer med sine analyser, har sett nærmere på tallene.

Hans konklusjon er at det er for tidlig å si om det en varig framgang for Obama, og at enkelte målinger viser langt mindre framgang enn andre.

Kan ha stor betydning Samtidig påpeker han at selv en liten framgang for Obama kan bli svært avgjørende for valgutfallet i 2012.

Andelen som mener Obama gjør en god jobb (approval rating) har stort sett ligget mellom 45 og 51 prosent. Ifølge Silver vil en sittende president med en approval rating på 51 prosent høyst sannsynlig vinne et valg, mens 45 prosent trolig vil bety et tap.

Obama ligger nå ifølge Real Clear Politics på omtrent 51 prosent.

Da er det verre for Donald Trump og Sarah Palin, som begge er lansert som mulige republikanske presidentkandidater.

I en ny meningsmåling svarer 58 prosent av de spurte at de ikke kan tenke seg å stemme på de to høyprofilerte kandidatene, melder CNN.

Samtidig svarer 25 prosent at de ville stemt på henholdsvis Palin eller Trump, men Palin har mer entusiastiske tilhengere, ifølge målingen.

Romney og Huckabee Da er de mer entusiastiske overfor Mitt Romney and Mike Huckabee, som begge var kandidater også i forrige presidentvalgkamp.

53 prosent sier de vil vurdere å stemme på Romney, mens bare 25 prosent svarer at de overhodet ikke kan tenke seg å stemme på ham. 47 prosent sier de kan tenke seg å stemme på Huckabee, mens 32 prosent anser ham som uaktuell.

Nate Silver har tidligere skrevet at republikanerne hittil ser ut til å mangle den soleklare kandidaten som kan slå Obama.

Han mener kandidatene i hovedsak skiller seg i to lag. «Fairfax Five» der kandidater som Mitt Romney, Tim Pawlenty, Jon Huntsman, Haley Barbour og Mitch Daniels er populære blant den republikanske eliten i Washington og kan være attraktive blant uavhengige velgere.

Og «Factional Five» der kandidater som Donald Trump, Sarah Palin, Newt Gingrich, Michele Bachmann og Ron Paul er populære i Tea Party-bevegelsen og kan skape entusiasme på høyresida, men som sliter med å tiltrekke seg uavhengige velgere.

Silver mener kandidatene i den sistnevnte gruppa stiller sterkest i kampen for å vinne nominasjonen i øyeblikket , men de kan alle få problemer med å slå Obama, da de er for upopulære utenfor «menigheten».

Mike Huckabee, som altså ikke plasseres i noen av de to båsene, gjør det på sin side relativt bra i direkte målinger mot Obama.

SLITER MED DE UAVHENGIGE: Sarah Palin. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/Scanpix
SLITER MED DE UAVHENGIGE: Sarah Palin. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media