Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikanerne ville ha atomvåpen på Bardufoss

Amerikanerne ønsket å utplassere atomraketter på Bardufoss under Den kalde krigen. Rakettene skulle brukes i et eventuelt angrep mot Sovjetunionen.

NÆRME SOVJET: Her fra Nato-øvelsen ''Arctic Express'' i 1970 .Amerikansk militærutstyr ankommer med transportfly. Foto: NTB-arkiv / SCANPIX
NÆRME SOVJET: Her fra Nato-øvelsen ''Arctic Express'' i 1970 .Amerikansk militærutstyr ankommer med transportfly. Foto: NTB-arkiv / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Amerikanerne ønsket å utplassere atomraketter på Bardufoss under Den kalde krigen. Rakettene skulle brukes i et eventuelt angrep mot Sovjetunionen.

Det er Frode Nielsen, journalist i NRKs Brennpunkt-redaksjon, som skriver om USAs planer i boken «Tause menn - scener fra Den kalde krigen».

Boken kommer ut i høst, og Nielsen har funnet opplysningene om atomrakettene i tidligere graderte dokumenter som lå i arkivene til den amerikanske ambassaden i Oslo.

60 raketter

Til avisen Nye Troms forteller han at amerikanerne foretok en rekognosering på Bardufoss i mars 1959.

Det amerikanske hovedkvarteret i Europa hadde allerede våren 1959 godkjent at de 60 rakettene skulle rettes mot de sovjetiske rakettutskytingsfeltene og atombasene på Kolahalvøya.

- Amerikanerne mente at 60 atomraketter i Nord-Norge var en billig løsning for å forsvare Nord-Amerika. Rakettene ville imidlertid ikke vært et sjakktrekk for nordmennene fordi de ville utgjort et gigantisk bombemål, sier Nielsen.

Flybase på Svalbard

Det amerikanske forsvarsdepartementet anså det som et problem at norske myndigheter ikke ville ha atomvåpen på norsk jord, men European Command mente på dette tidspunktet at den norske holdningen til dette var i ferd med å snu.

Planene ble uansett lagt bort tidlig på 1960-tallet, da det ble besluttet at den aktuelle rakettypen bare skulle eksporteres til Canada.

USA hadde også planer om å bygge en «sivil» flybase som kunne bli et strategisk punkt for bombefly på Svalbard, skriver Nordlys. Prosjektet ble stoppet av den daværende norske etterretningssjefen Vilhelm Evang, som likte dårlig at amerikanerne tok seg til rette uten å informere norske myndigheter.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media