Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk 20-åring kjempet for Taliban

20 år gamle John Walker Lindh fra USA har kjempet i Afghanistan på Talibans side. Unggutten som vervet seg for seks måneder siden risikerer nå dødsstraff i USA. Amerikansk fange (Washington Post)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Walker Lindh var blant fangene som overlevde de blodige kampene i fortet utenfor Mazar-i-Sharif forrige uke.

20-åringen sier han fulgte sin overbevisning da han for seks måneder siden dro til Kabul for å verve seg for Taliban. Nå ligger han på sykehus og blir behandlet for mindre skudd- og splintskader.

Utmagret, skitten og med langt skjegg har han oppgitt at han heter Abdul Hamid, men moren hans kjente ham igjen på et bilde på nettstedet til ukesmagasinet Newsweek.

Det er første gang hun hører nytt om sønnen sin på sju måneder. Da forlot han en religiøs skole nordvest i Pakistan hvor han hadde studert Koranen.

Engasjert

- Folk generelt var svært begeistret for Taliban, og jeg begynte å lese noen av deres skrifter - historien til Kabul... jeg ble meget engasjert, sier John Phillip Walker Lindh i et intervju med TV-selskapet CNN, som ble vist mandag.

Han er nå i amerikanske styrkers varetekt, og en talsmann for den amerikanske sentralkommandoen bekrefter at de har pågrepet en mann som sier han er amerikanske statsborger.

Walker Lindh har vokst opp i Washington og California, og Newsweek beskriver ham som en ung mann fra middelklassen, som gir inntrykk av å ha god utdannelse. Som 16-åring konverterte han til islam, og han har studert arabisk. Faren sier han støttet sønnens studier, og beskriver ham som en svært dyktig student.

- Jeg er stolt av John. Han er en virkelig god gutt. En ordentlig nydelig gutt, sier Frank Lindh.

Til bin Laden

Da den unge mannen kom til Kabul for å verve seg, ble han bedt om å kontakte styrker som støttet terrorettersøkte Osama bin Laden, fordi han ikke kunne pashtunernes språk.

Han har oppgitt at han fikk kamptrening i en leir nord i Afghanistan, og at han deretter dro til den indiske delstaten Kashmir for å kjempe sammen med pakistanske islamister. Nylig vendte han tilbake til Afghanistan for å forsvare byen Kunduz.

20-åringens mor er sjokkert over sønnens uttalelser, men tror han er hjernevasket. Både hun og guttens far sier de kommer til å støtte ham uansett.

Walker Lindh var en av få utenlandske Taliban-tilhengere som overlevde kampene etter at de gjorde opprør i fortet hvor de ble holdt fanget. Nordalliansen rykket inn med om lag 500 soldater og USA slapp bomber over fortet etter at noen av fangene brukte innsmuglede våpen for å overmanne vokterne.

Det er høyst usikkert hva som nå kommer til å skje med 20-åringen, men i verste fall risikerer han å bli stilt for en amerikansk militærdomstol og dømt til døden.

  • Ifølge Associated Press skal også to andre amerikanere ha slåss for Taliban. De er tatt til fange av Nordalliansen.

(NTB-Reuters)

KJEMPET FOR TALIBAN: TV-bilder fra byen Mazar-i-Sharif søndag viser den 20 år gamle amerikaneren (til høyre) som kjempet for Taliban. Mannen kaller seg Abdul Hamid, mens John Walker Lindh er hans sivile amerikanske navn. (Foto: AP/SCANPIX)
Hele Norges coronakart