LOVFORSLAG 26: En av mange støttesamlinger for abortmotstanderne i Mississippi denne uka. Foto: AP photo/The Commercial Appeal/Stan Carroll/Scanpix
LOVFORSLAG 26: En av mange støttesamlinger for abortmotstanderne i Mississippi denne uka. Foto: AP photo/The Commercial Appeal/Stan Carroll/ScanpixVis mer

Amerikansk abortstrid blusser opp igjen

Velgerne i den amerikanske delstaten Mississippi har sagt nei til å skrive forbud mot abort inn i delstatens grunnlov. Men abortspørsmålet kan likevel komme til å sette preg på valgkampen i USA neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I folkeavstemningen i Mississippi i uken som gikk sa et flertall på rundt 58 prosent nei til å grunnlovsfeste prinsippet om at livet starter ved unnfangelsen. Et ja-flertall kunne medført forbud ikke bare mot abort, men også mot flere former for prevensjon.

Mississippi regnes som en av delstatene i «bibelbeltet» sør i USA, der mange av velgerne er religiøst og politisk sterkt konservative.

- Vi har gjort vår plikt mot Gud, vi kan ikke godta at barn blir drept, sier abortmotstanderen Les Riley til fjernsynskanalen CNN.

Krav Han og hans meningsfeller gikk svært langt i sine krav, de ville for eksempel forby aborter også når kvinnen var blitt utsatt for voldtekt eller incest.

- Jeg tror velgerne sa nei fordi de forsto at dette forslaget var farlig, sier Felicia Brown-Williams som står på motsatt side i kampen.

Abort har vært en lovfestet rettighet i USA siden landets høyesterett i 1973 avsa sin berømte «Roe mot Wade"-kjennelse. Avgjørelsen hadde utspring i sørstaten Texas, der en voldtatt kvinne gikk til domstolene i protest mot at hun ble nektet å avbryte svangerskapet.

Men abortspørsmålet er fortsatt svært omstridt i USA, og ifølge en fersk meningsmåling mener 51 prosent at abort er moralsk forkastelig. Bare 39 prosent mener det er moralsk forsvarlig å avbryte svangerskap, viser målingen fra Gallup-instituttet.

Omkamp Organisasjonen Personhood USA, som driver en landsomfattende kampanje for abortforbud, lover omkamp i forbindelse med president- og kongressvalgene neste år. Da vil det bli reist krav om folkeavstemninger parallelt med disse valgene i en rekke delstater.

- Vi skal vinne i Mississippi neste år, og i Florida, Montana, South Dakota og Ohio, sier styremedlem i Personhood USA Gualberto Garcia Jones. Han tror abortsaken vil få mange republikanere som ellers ville sittet hjemme, til å gå til urnene likevel.

USAs president Barack Obama, som tilhører partiet Demokratene, har erklært seg som tilhenger av kvinnenes rett til selv å bestemme om de skal ta abort. Obama støtter også arbeidet for mer seksualopplysning og lettere tilgang til prevensjon for å unngå uønskede svangerskap.
(NTB)