Amerikansk alenegang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høflighet, diplomati og den pågående krigen mot internasjonal terror gjorde at president George W. Bushs reise til Europa for noen uker siden ble en mindre skandale i offentligheten enn den burde ha vært. Bush klaget over jetlag, ble irritabel og viste fram sider av sin personlighet som han stort sett har klart å holde i sjakk siden presidentvalgkampen i 2000, da han kalte en reporter fra The New York Times «drittsekk». I Paris irriterte presidenten seg uforklarlig over en amerikansk reporter som stilte spørsmål til president Chirac på hans eget språk, og kalte reporteren for en «jålebukk».
  • President Bush har aldri følt behov for å sette seg særlig inn i forholdene utenfor USA. Da han i sin tid reiste til Kina, var det for å besøke faren, som var amerikansk ambassadør der. Presidenten er dessverre en typisk representant for de høyrekretsene som nå har makten i det republikanske partiet, og som sitter i maktposisjonene i Washington. I kompakt og ganske arrogant uvitenhet om verden utenfor Amerika har de kastet vrak på det grunnleggende prinsippet for internasjonalt samarbeid om at hver nasjon har én stemme og ellers må stole på kraften i sine argumenter og resonnementer. De velger å glemme at dette prinsippet også er innbakt i USAs grunnlov ved at hver delstat har to senatorer i Senatet, uansett folketall og størrelse.
  • Konflikten mellom Bush-regjeringen og resten av den demokratiske verden om den internasjonale straffedomstolen skyldes at USA krever en særstilling i verdenssamfunnet. Presidenten og hans rådgivere vil i tillegg avvikle alle bindinger i internasjonale traktater og avtaler som begrenser USAs handlefrihet, slik at presidenten til enhver tid kan forfølge det som tilsynelatende er i USAs interesse. Det er en kortsiktig og farlig politikk.
  • Denne høyredreiningen i amerikansk utenrikspolitikk skaper en voksende kløft mellom USA og landets allierte og øker konfliktnivåene verden over. Inkludert faren for nye terrorangrep.