Amerikansk ammunisjon hos Taliban

Kan ha medvirket til at krigen har vart så lenge.

 TALIBAN:  Ammunisjon fra Amerikanske og Afghanske styrker har blitt funnet på døde Taliban-krigere i Afghanistan. Taliban-krigerne på bildet er Pakistanske. (Foto: REUTERS/Stringer)
TALIBAN: Ammunisjon fra Amerikanske og Afghanske styrker har blitt funnet på døde Taliban-krigere i Afghanistan. Taliban-krigerne på bildet er Pakistanske. (Foto: REUTERS/Stringer)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (dagbladet.no): På tross av at de kriger i et av verdens fattigste og mest avsidesliggende steder i verden, har Taliban kunnet opprettholde en intens geriljakrig mot Amerikanske og Afghanske styrker.

Identisk ammunisjon
The New York Times melder at årsaken kan ligge i at opprørerne har fått tilgang på våpen og ammunisjon fra sine motstandere.

Journalisten C. J. Chivers undersøkte 30 riflemagasiner funnet på drepte opprørere i Korangal-dalen nær Afghanistans grense til Pakistan. Av de 30 magasinene inneholdt 17 av dem patroner som er identiske til ammunisjon USA har gitt de Afghanske styrkene.

Gjennom åtte år har våpen og ammunisjon blitt sendt fra USA til de Afghanske styrkene, men det var først i år at Pentagon lagde et registreringssystem for håndvåpen. Det finnes ikke et tilsvarende system for registrering av ammunisjon.

Fersk fra pakken
De 17 magasinene det er snakk om inneholdt patroner merket med «WOLF» eller «bxn». Merkingen stammer fra henholdsvis en leverandør i California og en tsjekkisk fabrikk. Begge typer ammunisjon er levert til Amerikanske og Afhanske styrker, og ammunisjonen bar preg av å være «fersk fra pakken».

I følge New York Times er det lite sannsynlig at Taliban og Pentagon har brukt samme leverandør.

Korrupt politi
Hvordan ammunisjonen har havnet i hendene på Taliban er usikkert, men forskeren James Bevan, som har spesialisert seg på ammunisjonsdiversitet i konfliktområder, mener at Afghanske soldater eller politimenn kan ha solgt ammunisjonen videre for egen vinning.

Kaptein James C. Howell, som leder bataljonen som samlet ammunisjonen fra drepte opprørere, mener imidlertid at korrupsjon i det Afghanske politiet ikke er vanlig.

- Det er mer sannsynlig at dette skyldes dårlig disiplin og manglende kontroll i de Afghanske styrkene, sier han til New York Times.

- Jeg tror ikke at styrkene ønsker at deres egen ammunisjon skal bli brukt mot dem selv, sier Howell.