Amerikansk arkeolog hevder han har funnet Sodoma. - Ren gjetning og kvasivitenskap, sier norsk ekspert

Ifølge Bibelen ble byen ødelagt med ild og svovel på grunn av innbyggernes gudløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske arkeologen Steven Collins hevder han har funnet Sodoma, den «førhistoriske» byen som blir beskrevet ødelagt med ild og svovel på grunn av innbyggernes gudløshet i Første Mosebok i Bibelen.

Collins har siden 2005 år ledet en utgraving som kunne vært hentet ut av en Tom Egeland-roman i Tall el-Hammam i Jordan, og nylig førte funnene til store overskrifter om det mulige funnet av Sodoma i medier som Daily Mail og Huffington Post, basert på en artikkel i tidsskriftet Popular archaeology.

- Umulig oppgave Marina Prusac Lindhagen, førsteamanuensis i arkeologi ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, sier det er umulig å vite om det faktisk er Sodoma som er funnet.

- Det vi kan forstå ut fra rapporten som er publisert og bildene som har vært gjengitt på flere nettsteder, er at det er oppdaget et sted med solide strukturer spredt over et stort område. Strukturene dateres til bronsealderen av arkeologene som arbeider der. Det jeg har sett av informasjon tyder på at det må ha vært et viktig sted, men det er alltid vanskelig å identifisere steder så langt tilbake i tid, om ikke en nær sagt umulig oppgave, sier Lindhagen til Dagbladet.

- I mangel på konkrete bevis, er det bare mulig å framsette hypoteser om navnet på det tidlige bysamfunnet det dreier seg om, og hvilken betydning stedet kan ha hatt. Det krever mange forskjellige typer undersøkelser for å forstå de forskjellige prosessene som har foregått på forhistoriske steder, og det kan være ulike grunner til at et sted ble forlatt for noen hundre år, for så å bli bosatt igjen.

Bibelsk arkeologi Collins prosjekt er et klassisk eksempel på bibelsk arkeologi, å identifisere et sted som er kjent fra bibelhistorien.

- Hvis ikke Bibelens beretning om Sodoma hadde vært utgangspunktet, hadde det ikke vært noe som tilsa at dette stedet skulle være nettopp Sodoma. I seriøs arkeologisk forskning kan man ikke identifisere et sted uten at det foreligger et solid bevismateriale. Det eneste vi vet om det stedet det dreier seg om her, er at det må ha vært viktig da det vokste frem, men vi kan ikke av den grunn identifisere det med et sted som er omtalt i Bibelen, sier Lindhagen.

- Et problem er at angivelig identifiseringen av fortidige, viktige steder, eller mytiske steder, alltid skaper en sensasjon, og med det følger berømmelse og media-oppmerksomhet, slik vi er vitne til her, sier den norske klassiske arkeologen, som er ansvarlig for KHMs antikk- og Egypt-samling.

- Det er ren gjetning og kvasivitenskap å identifisere en bosetning med en by som nevnes i historiske kilder, uten å ha en innskrift som nevner byens navn eller andre lignende konkrete bevis. Dessuten må vi huske at Det gamle testamentet, der Sodoma nevnes, ble skrevet ned mange århundrer etter bronsealderen, og ikke kan anvendes som en historisk fasit, slik mange bibelske arkeologer gjør, sier Lindhagen.   

Hun sier det er viktig å ha et kritisk blikk på historiske tekster som brukes i sammenhenger som dette.

EKSPERT:  Marina Prusac Lindhagen, førsteamanuensis i arkeologi ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
EKSPERT: Marina Prusac Lindhagen, førsteamanuensis i arkeologi ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Vis mer

- Tekstene beskriver gjerne dramatiske, politiske hendelser som utspilte seg i korte tidsrom, mens arkeologi er best på å fange opp trender over lange tidsrom, og dårlig på å speile slike politiske hendelser. Å lete etter bekreftelse på historiske tekster i arkeologien er et klassisk metodologisk feilgrep, sier hun.

Midterste bronsealder Collins mener han har funnet gjenstander fra både tidlig og midterste bronsealder, henholdsvis ca år 3500-2000 f.Kr. og 2000-1600 f.Kr. Han sier de har funnet to bydeler, og en 5,2 meter tykk og enkelte steder 10 meter høy bymur.

Ifølge Store norske leksikon kan jordskjelv og antennelse av olje og gass ligge til grunn for Bibelens beretning om ødeleggelsen av Sodoma og Gomorra.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram