Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk delstat innfører dødshjelp

WASHINGTON (NTB): Velgerne i delstaten Oregon i USA har vedtatt at leger kan hjelpe dødssyke med å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et viktig skritt i riktig retning, sier internasjonal sekretær Levi Fragell i Human-Etisk Forbund til NTB. - Avgjørelsen gir aksept for at helsevesenet kan hjelpe folk til å dø.

- Dødskultur

Oregon blir dermed den første delstaten som innfører retten til selvmordshjelp. 49 stater har uttrykkelig forbud mot at legene hjelper til og den amerikanske legeforening engasjerte seg sterkt mot forslaget.

  - Vår stat blir den første jurisdiksjon i verden som uforbeholdent omfavner dødens kultur, sier Oregons katolikker i en uttalelse. - Må Gud ha nåde med oss og vårt land.

  Motstanderne av dødshjelp, anført av katolikker og organisasjoner som motarbeider abort, brukte fire millioner dollar på sin kampanje. Tilhengerne, der venstresidens forkjempere for selvbestemt abort og liberalistiske motstandere av statsinngrep i privatlivet fant hverandre, investerte en firedel og vant overlegent.

Strenge betingelser

Vedtaket innebærer at leger får adgang til å skrive ut dødelig dose medikamenter til en pasient som har mindre enn et halvt år igjen å leve. Vedkommende må være over 18 år, vente i 15 dager og undertegne to skjemaer for å bekrefte at han forstår rekkevidden. To personer må bevitne frivillighet og leger kan nekte å skrive resepten.

  Motstanderne av dødshjelp mener likevel vedtaket uthuler respekt for livet og inviterer til å avskaffe økonomiske, følelsesmessige og medisinske problemer på den mest direkte måte. De frykter det gradvis skal bli akseptert at familiemedlemmer overtaler sine syke til å velge døden som utvei og at «snille» leger vil skrive attester som avslutter livet for tidlig.

Grotesk

Selvmord ved å svelge smertestillende piller er dessuten ofte en fryktelig dødsform, fremholdt motstanderkampanjen og understreket poenget med groteske beskrivelser av unge mennesker kvalt i sin egen oppkast, døende eller hjerneskadd under forferdelige smerter.

  Det tradisjonelt liberalistiske og høyst ukatolske Oregon i nordvest lot seg ikke overbevise. Loven som heter «Død i verdighet» trer i kraft umiddelbart, selv om advokater har varslet at de vil prøve å stanse selvmord der pårørende har innsigelser mot pasientens beslutning.

Hele Norges coronakart