Amerikansk eks-general sjef i Wagner-gruppen

Sjefen i den russiske leiesoldatorganisasjonen Wagner sier at han har en tidligere amerikansk general på lønningslista.

SJEF: Jevgenij Prigosjin leder Wagner-gruppen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
SJEF: Jevgenij Prigosjin leder Wagner-gruppen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Wagner-gruppen er blant Russlands sterkeste våpen i Ukraina. Wagner er et løst organisert nettverk av leiesoldater med tette bånd til russiske myndigheter.

De er kjent for å være svært brutale, og har blitt anklaget for krigsforbrytelser flere steder i verden.

Gruppa er ledet av president Putins nære venn og samarbeidspartner Jevgenij Prigozjin. Oligarken Prigozjin tjente seg rik på et cateringfirma, og kalles blant annet «Putins kokk».

Nå avslører kokken, etter spørsmål fra den finske avisa Helsingin Sanomat, noen detaljer om soldatene i organisasjonen.

20 finner

- Det er ikke veldig mange finske statsborgere i Wagner. Det er rundt 20, men av åpenbare grunner kan jeg ikke gi nøyaktig informasjon om dem, sier Prigosjin til den finske avisa, gjennom pressetjenesten i cateringfirmaet sitt.

- De er stort sett høyt kvalifiserte spesialister, veldig ideologiske og sterkt motiverte. Jeg har en veldig god oppfatning av finnene på slagmarken. De kjemper i en britisk bataljon som er en del av Wagner. Den er ledet av en amerikansk statsborger som tidligere var general i det amerikanske marinekorpset, hevder han videre.

Avisa har spurt den finske etterretningstjeneste Supo om en kommentar. De svarer at de ikke ønsker å kommentere påstandene fra Prigosjin.

Både spørsmålene til Helsingin Sanomat og svarene til Prigosjin er også publisert på cateringselskapet Concord sin Telegram-kanal.

Prigozjin er blant annet internasjonalt etterlyst av amerikanske FBI. De har utlovet en dusør på 250 000 dollar til den som har informasjon som fører til Prigosjins pågripelse.

- Bombe pærer

Han er etterlyst fordi han er mistenkt for å ha påvirket valget i USA i 2016.

På Telegram-kanalen til firmaet hans kommer det fram at den russiske avisa VEK har stilt ham spørsmål om denne dusøren.

- Jeg ser veldig positivt på det. Tenk så mange vanlige folk som kan tjene ekstra penger. Ja, jeg hadde ikke hatt noe i mot det selv. Det eneste som er bekymringsverdig er at de har lovt bort disse pengene i tre år, men det ser ikke ut til at de har betalt noen, skriver Prigosjin i en uttalelse.

- Derfor må dere være oppmerksomme på svindlere og ikke la dere bli lurt. Å pågripe meg er like enkelt som å bombe pærer. Jeg er enten på jobb, i Donbas eller i sonen, skriver han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer