Presidentdebatten mellom Trump og Clinton:

Amerikansk ekspert: - Clinton er tidenes heldigste presidentkandidat

En av USAs fremste politiske journalister mener det ikke finnes noen god måte for Trump å svare på skandale-opptaket.

MENER CLINTON ER HELDIG: Politico-reporter Glenn Thrush er i St. Louis for å følge presidentdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen
MENER CLINTON ER HELDIG: Politico-reporter Glenn Thrush er i St. Louis for å følge presidentdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. LOUIS (Dagbladet): - Jeg tror ikke det er noen kandidat som har vært i en like dårlig situasjon før en debatt noensinne, sier Glenn Thrush, politisk journalist i Politico, programleder i podcasten Off Message, og en av USAs mest toneangivende politiske journalister.

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Han er på vei fra et liveintervju hos CNN om nattas debatt i St. Louis, og som de fleste andre først og fremst snakket om skandaleopptaket fra 2005, hvor en nygift Trump ga uttrykk for at han stort sett kunne gjøre det han ville med kvinner, siden han var en stjerne.

Trump har landet

Det ble i går kveld spekulert i om Trump kunne trekke seg fra debatten, men i ettermiddag lokal tid landet flyet hans i St. Louis. New York-forretningsmannen skal forsøke å redde stumpene.

- Trump gjør det ikke så ille på meningsmålingene, og jeg tror ikke han kommer til å kollapse totalt. Problemet hans med opptaket er at det ikke finnes noe godt svar som får det til å gå vekk. Han må finne en strategi for å komme videre. Jeg tror han vil gå til angrep, sier Thrush.

MOT TRUMP: Natalia Oledzka engasjerte seg med egentegnet plakat foran CNNs direktesending fra universitetsområdet der den andre presidentkandidatdebatten avholdes.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOT TRUMP: Natalia Oledzka engasjerte seg med egentegnet plakat foran CNNs direktesending fra universitetsområdet der den andre presidentkandidatdebatten avholdes.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
- JEG VIL SLÅ HAM: Skuespilleren Robert De Niro sparer ikke på adjektivene i sin beskrivelse av Donald Trump. Video: #VoteYourFuture / CNN Vis mer

Nettstedet han jobber for er blant de som rapporterer at Trump trolig vil forsøke å trekke fram Bill Clintons sex-skandaler. Thrush tror Trump også vil forsøke å rette oppmerksomhet til den siste Wikileaks-lekkasjen, som i stor grad har druknet i omtalen av 2005-opptaket.

- På alle tidspunkter bortsett fra dette, ville Wikileaks-lekkasjen vært den store, dominerende saken. Teksten fra talene hennes til Wall Street, som hun har hemmeligholdt fram til nå, kom ut, og viser at hun selv sier at hun har et syn privat og et annet i offentligheten. Clinton er den heldigste kandidaten noensinne. Hun har ikke bare Trump som konkurrent, men samme dag som disse e-postene kom ut, så eksploderte hele Trumps verden, sier Thrush til Dagbladet.

Slik kan du følge valgthrilleren på Dagbladet.no Vis mer Vis mer

Clinton-tilhengere i Trump-stat

Missouri har lenge vært regnet som en trygg stat for Trump. Han er bra posisjonert til å vinne, og verken Clinton eller Trump bruker store ressurser her. Men på universitetsområdet hvor nattas debatt holdes er støtten til Clinton større.

- Skal jeg kysse henne? Eller kanskje «grab him by the pussy», sier Shanti Parikh, Clinton-tilhenger og professor i antropologi ved Washington University, etter at hun har blitt tatt bilde av foran CNNs buss med bilde av de to kandidatene på siden.

CLINTON-TILHENGER: Shanti Parikh gjorde tydelig tegn til hvem av presidentkandidatene hun hører på. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
CLINTON-TILHENGER: Shanti Parikh gjorde tydelig tegn til hvem av presidentkandidatene hun hører på. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Hun sier hun håper at opptaket ikke blir det store emnet i debatten.

- Jeg håper de holder seg til de politiske sakene. Da vil hun kjøre over ham, som i den først debatten, sier Parikh.

Studenenten Natalia Oledzka håper også på Clinton-seier. Hun har posisjonert seg CNNs livesending, med en hjemmelaget plakat med Trump som dinosaur, med påskriften «Denne mannen har små hender».

- Det er en gammel vits som han ikke liker, sier hun.

Trumps angivelige små hender ble trukket fram av Marco Rubio i den republikanske debatten i Houston i Texas i februar. Det er ingen grunn til å tro at de vil bli et emne denne gangen.

Torgmøte

Debatten, som begynner kl. 03 i natt norsk tid, vil holdes som et såkalt torgmøte. Clinton og Trump vil da få spørsmål direkte fra uavhengige velgere. Trump og Clinton får ikke vite spørsmålene på forhånd. I tillegg til spørsmålene fra velgerne i salen er det plukket ut spørsmål som folk har foreslått via nettet.

- Det blir mye mer uforutsigbart enn forrige debatt, sa Peter Kastor, professor i amerikanske kulturstudier ved Washington University i St. Louis, til Dagbladet i går.

Han mener ingen av de to kandidatene til nå har vist at de er spesielt godt rustet til å takle debattformen.

- Trump har vist at han mestrer å snakke for store forsamlinger, men vi vet lite om hvordan han funker foran små grupper som dette. Clinton på sin side er dyktig i klassiske debatter, men har med å framstå som autentisk i møte med velgerne. Man får inntrykk av at hun forsøker å skjerme seg, sier professoren.

Clinton ligger i gjennomsnitt 4,6 prosentpoeng foran Trump på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Vi sendte direkte på vår Facebook-side fra debattområdet. Se opptaket nedenfor:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer