Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk epidemi

To tungt væpnede tenåringer utkledd i lange svarte frakker har begått massemord på sine medelever i Littleton, Colorado. Dette er siste utbrudd i den amerikanske epidemien som tidligere har rammet Springfield, Fayetteville, Edinboro, Jonesboro, West Paducah og Pearl. Hvert år dør mer enn 40 000 mennesker av skuddskader i Amerika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av disse ofrene er unge, fattige, svarte menn som knapt får en notis i avisen. Men nasjonen rystes når hvite barn og ungdommer griper til våpen og går løs på sine jevnaldrende inne på skolens område der elevene skulle være helt trygge.

  • Da den aldrende og erkekonservative Hollywood-stjernen Charlton Heston i fjor overtok vervet som sjef for våpenlobbyen, sa han at grunnlovspragrafen som gir amerikanske borgere rett til å bære våpen, har vært den viktigste paragrafen i den amerikanske grunnloven. Viktigere enn for eksempel ytringsfriheten. National Rifle Association der Heston er president, gir store bidrag til valgkampfondene til de politikere som stemmer mot alle forsøk på å kontrollere den frie spredningen av alle typer våpen i USA. Når forvirrete barn, ungdommer eller voksne dreper for fote, sier Heston og de politikerne han har på lønningslisten at «våpen dreper ikke folk. Folk dreper folk».
  •  Mor til ett av ofrene til de to guttene på 11 og 13 år som i fjor drepte fire jenter og en lærer, og såret ti andre i Jonesboro, Arkansas, stilte seg på Hestons side og rettet sine anklager mot guttenes foresatte som ikke hadde lært dem god våpenkultur.
  •  Eric Harris (18) og and Dylan Klebold (17) brukte halvautomatiske våpen mot sine medelever ved Columbine High School i Littleton, Colorado, før de tok sine egne liv i det som synes å være en selvmordspakt. De to var medlemmer av en guttegjeng som kledde seg ut i svarte frakker og Marilyn Manson-klær. Gjengen skal være rasistisk og ha nazisympatier. Guvernøren i Colorado sier at massakren skyldes en «kulturvirus». En av de mange prestene i Jonesboro i Arkansas sa til Dagbladet i fjor at TV hadde skylda for tragedien der. Etter denne massakren kommer det til å bli lansert mange slike forklaringsvarianter der skylden vil bli lagt på ulike uttrykk for dødskult og voldsdyrking inspirert av Marilyn Manson, Kurt Cobain, «Natural Born Killers» eller noe annet. Våpentilhengere som Heston kan tenke seg å forby slike nedbrytende ytringer, bare våpen får omsettes fritt.
  •   President Bill Clinton vant en sjelden seier over NRA da han fikk flertall i Kongressen for å forby fritt salg av visse hurtigskytende våpen, og for et sett tiltak som skal hindre at skytevåpen havner i gale hender. Loven bærer navnet til James Brady som var Ronald Reagans pressetalsmann. Han ble truffet i hodet da John Hinckley jr. skjøt og såret presidenten for å gjøre inntrykk på skuespillerinnen Jodie Foster. Men Brady-loven som inneholder bestemmelser om ventetid, registrering av våpen og register som skal sile ut straffedømte, er helt utilstrekkelig mot den epidemien som forårsakes av skytevåpen i USA. Det tragiske er at den aller viktigste årsaken, de lett tilgjengelige våpnene, ikke lar seg fjerne når de først er spredt. Da tyr samfunnet til de nest beste løsningene som er å gjøre skoler, boligområder, kontorbygninger, banker, flyplasser og trygdekontorer til festninger med metalldetektorer, sikkerhetsvakter og utstasjonerte, væpnede politifolk.
  •  Selv om skytevåpen er nesten like utbredt i den norske befolkningen som i USA, har vi sluppet unna slike tragedier som nå herjer der. Nordmenn er ikke væpnet for å være sine egne sheriffer og skyte innbruddstjuver. De fleste våpen tilhører mobiliseringspliktige soldater, konkurranseskyttere og jegere. Men også i Norge blir nå mennesker skutt og drept eller såret fordi de tilfeldigvis havner i en skuddlinje. Politiet beslaglegger mange flere våpen enn tidligere, og nye og strengere lover er på trappene for besittelse av ulovlige våpen.
  •  Av tragedien i Littleton og Charlton Heston kan vi lære at folk dreper folk, og at folk derfor bør være ubevæpnet.